Private lease heeft invloed op jouw hypotheek

Private lease heeft invloed op jouw hypotheek

Geschreven door Leonie de Wit op 2 januari 2023

Ga je een nieuwe auto leasen en wil je een woning kopen? Houd er dan rekening mee dat een private leasecontract invloed heeft op de maximale hoogte van je hypotheek. Het zorgt er namelijk voor dat je een BKR-registratie krijgt. Door deze registratie kun je minder geld lenen.

Wanneer je een hypotheekaanvraag doet, bekijkt de gekozen geldverstrekker aan de hand van je inkomsten en financiële verplichtingen of je een lening kunt krijgen. Zo wordt er ook gekeken naar je BKR-registraties. Een private leasecontract wordt 100% geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie.

Wat is de invloed op je hypotheek?
Wanneer je een privé auto wil leasen, betaal je maandelijks een bedrag voor service, rente en afschrijving. Voorheen werd alleen naar het financiële gedeelte gekeken door het BKR, tegenwoordig registreert het BKR 100% van je leasecontract. Dat betekent dat een private leasecontract best wat impact heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis. Zo kan het je zomaar tienduizenden euro’s schelen op je maximale hypotheek. Geldverstrekkers kijken naar het daadwerkelijk bedrag dat je maandelijks kwijt bent aan je leasecontract, of ze rekenen met 2% van het totale leasebedrag als maandelijkse aflossing.

Dit hoeft een huis kopen niet onmogelijk te maken, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Ook zijn er mogelijkheden wanneer je al een private lease contract hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je leasecontract af te kopen. Houd er wel rekening mee dat dit niet gratis is en je een boete betaalt.

We helpen je graag
Ben je benieuwd wat het effect van deze BKR-registratie heeft op jouw leencapaciteit? We rekenen het graag vrijblijvend voor je uit. Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie