Prinsjesdag 2020: De belangrijkste veranderingen in de woningmarkt op een rij

Prinsjesdag 2020: De belangrijkste veranderingen in de woningmarkt op een rij

Starters op de woningmarkt betalen vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer, wat je zomaar duizenden euro’s bespaard. En de tarieven van het opvragen van een energielabel voor je woning gaan omhoog. Over deze twee veranderingen op de woningmarkt schreven wij al een blog voor je. Hieronder zetten we alle overige belangrijke nieuwe regelingen omtrent de woningmarkt voor je op een rijtje.


1. Miljoenen extra voor de woningbouw
Het kabinet trekt 295 miljoen euro extra uit voor de woningbouw. In juni dit jaar dienden woningbouwverenigingen een document in bij de Tweede Kamer om de regie te pakken en zo het woningtekort in te dammen. Daar wordt gehoor aan gegeven door o.a. op grote woningbouwlocaties de besluitvorming te versnellen.

2. Minder voordeel hypotheekrenteaftrek bij een hoog inkomen

Het aftrekpercentage daalt vanaf 1 januari 2021 van 46% naar 43%. Ook de rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften zijn tegen dit lagere percentage aftrekbaar. Heb je een jaarinkomen hoger dan €68.507, dan heb je minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Wil je oversluiten? Dan kan het verstandig zijn om dat dit jaar nog te doen. Wij helpen je daar graag bij via financieel@ooms.com.

3. WOZ-waarde gaat omhoog

Bij verkoop van je woning hoop je op een hoge prijs, maar de WOZ-waarde wil je liever zo laag mogelijk hebben. De WOZ-waarde is namelijk de basis waarop velen belastingheffingen voor je worden bepaald, zoals de waterschaps- en onroerendezaakbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting. Al sinds begin 2020 zijn er landelijk flinke stijgingen te zien en dat zal in 2021 doorzetten.

4. Eigenwoningforfait daalt

Er is wél goed nieuws over de eigenwoningforfait, die de regeling hierboven enigszins compenseert. De eigenwoningforfait daalt in 2021 namelijk van 0,6% naar 0,5% over de WOZ-waarde.

5. Studieschuld weegt minder zwaar mee

Een studieschuld belemmert velen in hun mogelijkheden op de woningmarkt, omdat het effect heeft op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Geldverstrekkers rekenen nu met een vaste wegingsfactor om jouw maximum te bepalen. Vanaf 2021 wordt echter gerekend op basis van de gemiddelde rente over jouw studieschuld. Dat kan door een lage rentestand gunstig uitpakken. Deze maatregel is nog niet definitief. Daar komt pas in november bevestiging over.

6. Meer belastingvrij sparen

Het bedrag waarover je belastingvrij kunt sparen stijgt. Nu betaal je belasting bij een vermogen vanaf € 30.846 (per belastingplichtige). In 2021 betaal je pas belasting bij een vermogen groter dan € 50.000. Dit geldt niet alleen voor spaargeld, maar o.a. ook voor geld op een beleggingsrekening of belegd vermogen in aandelen of in andere zaken.


7. Energielabel wordt duurder
Lees in onze eerdere blog alles over deze regeling: https://ooms.com/actueel/huiseigenaar-maak-je-energielabel-dit-jaar-definitief-en-bespaar-veel-geld

8. Geen overdrachtsbelasting meer voor starters
Hierover lees je de details in deze blog: https://ooms.com/actueel/goed-nieuws-voor-starter-op-woningmarkt-vanaf-1-januari-bespaar-je-duizenden-euro-s


Vraag advies aan de makelaar of financieel adviseur
Heb je vragen of twijfels over de nieuwe regelingen? Neem contact met ons op! Onze specialisten staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en verduidelijking te geven waar nodig. We vertellen je wat de regels voor jou betekenen en hoe je er eventueel van kan profiteren. Bel naar 010 – 424 88 88 of ga naar ooms.com en vind Ooms Makelaars in jouw regio.


Bronnen: eigenhuis.nl, funda.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie