Prijsstijging van bijna 20 procent voor autoverzekering

Geschreven door Leonie de Wit op 1 mei 2023

Heb je je nieuwe polis binnen van je autoverzekering? Niet schrikken, het bedrag zou zomaar hoger kunnen uitvallen nu de premies met 19,6 procent zijn gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer.

Dat komt neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro in een jaar. Wist je dat de premie voor de QA-verzekering in zeven jaar tijd zelfs is verdubbeld? Overigens is het wel zo dat de premies niet in elke gemeente gelijk zijn.

Ook andere autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar flink gestegen volgens Independer. De allriskverzekering steeg in een jaar met gemiddeld 8 procent. Consumenten gingen voor deze verzekering gemiddeld 80 euro meer betalen. De WA + steeg met gemiddeld 14,1 procent, wat neerkomt op 118,90 euro extra.

Reden kostenstijging
De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10 procent toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er het afgelopen jaar niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en de prijzen van benodigde onderdelen voor reparatie. Al deze factoren hebben zijn uitwerking op de hoogte van de premie, zo lezen we op AD.nl.

Verschillen in dekking
Als je een auto bezit, dan moet je verplicht een WA-verzekering afsluiten. Als je schade aan een andere auto toebrengt, dan is die in de meeste gevallen verzekerd. De schade aan de eigen auto is dat niet. De WA +-verzekering wordt ook wel een beperkt casco-dekking genoemd. Zo is schade aan de eigen auto voor bepaalde onderdelen wel verzekerd.
De meest uitgebreide, en dus ook duurste, verzekering is de allriskautoverzekering. Dan ben je ook verzekerd voor de schade aan de eigen auto.

Verhuizen? Mogelijk lagere premie
Wanneer je gaat verhuizen, heeft dat invloed op de premie. De plek waar je woont, bepaalt namelijk de hoogte. Dat kan zelfs binnen dezelfde gemeente al verschillend zijn. Verhuis je naar een plek waar bijvoorbeeld minder auto-inbraken zijn dan je vorige woonadres, dan kan dat gunstiger uitpakken voor jouw premie. Een verhuizing is dan ook een uitgelezen kans om opnieuw de verzekering te vergelijken en te checken welke verzekering dan het beste bij je past.

Meer informatie?
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Prijsstijging van bijna 20 procent voor autoverzekering
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie