Premie verzekeringen voor zorg, huis en auto fors omhoog

Geschreven door Leonie de Wit op 19 juli 2023

Consumenten zullen de komende tijd aanlopen tegen hogere verzekeringspremies. Of het nu de zorgverzekering is, de woonverzekering of de autoverzekering, de prijzen gaan allemaal omhoog. De grote aanjagers van de duurdere verzekeringen zijn hogere kosten en energieprijzen, en de loonstijgingen.

Prijsvergelijker Independer ziet dat de prijs voor de verzekering van een huis, de opstalverzekering, dit jaar stijgt met gemiddeld 15 procent. De jaarpremie bedroeg vorig jaar gemiddeld 240 euro, dat wordt circa 276 euro. De kosten van het bouwen en verbouwen van een huis, plus de woningwaarde zijn de laatste tijd flink gestegen. ‘De inboedelverzekering blijft ongeveer gelijk, terwijl de rechtsbijstandverzekering wel duurder is geworden,’ vult Teamleider Verzekeringen Wendy Denk aan.

Autoverzekering
Voor een gemiddelde autoverzekering gold vorig jaar een jaarpremie van 821 euro, nu loopt dat op naar gemiddeld 912 euro. Een WA-beperkt cascoverzekering kost 728 euro, tegen 663 euro vorig jaar. Het AD verwijst in een artikel over dit onderwerp naar Autoverzekering.nl. De vergelijkingssite zet al zes jaar de gemiddelde maandelijkse premies voor WA-, WA beperkt casco- en allriskverzekeringen op een rij. De gemiddelde stijging van de premies blijkt bij een WA-verzekering het grootst, namelijk bijna 10 procent. Een consument die jaarlijks 663 euro betaalde voor een beperkt cascoverzekering betaalt dit jaar gemiddeld 728 euro, dat is ruim 65 euro meer in vergelijking met 2022, aldus de vergelijker.

Reden premiestijging
De belangrijkste boosdoener van de premiestijging is de gestegen inflatie, zeggen de experts. ‘Alles wordt duurder en dat vertaalt zich direct in hogere premies’, legt Wendy uit. Zo gebruiken autoherstelbedrijven bij (lak)schade bijvoorbeeld vaak droogcabines om de lak van auto’s sneller te laten drogen. Dit kost veel energie. Daarnaast hebben andere toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten, ook invloed op de premieprijzen.

Verhoging niet direct
Consumenten krijgen pas bij de verlenging van hun polis bericht over een mogelijke premiestijging. Nog niet iedereen betaalt dus de nieuwe, verhoogde premie. We kunnen dus dit hele jaar nog rekenen op verhogingen. ‘Het is verstandig om te vergelijken of je ergens anders goedkoper uit kunt zijn tegen minimaal dezelfde polisvoorwaarden. Ook kan het het overwegen waard zijn om de dekking van de verzekering aan te passen. Bijvoorbeeld van allrisk naar WA+. Wij kijken graag met je mee.’

Heb je vragen?
Benieuwd of het interessant is om over te sluiten? Onze adviseurs bekijken graag de mogelijkheden. Dat is het fijne van een Financieel Adviseur bij Ooms Financieel Adviseurs, die kun je hier altijd voor benaderen. We adviseren je graag.

Premie verzekeringen voor zorg, huis en auto fors omhoog
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie