Premie autorijden vooral voor jongeren te duur, hoe kan je de kosten verlagen?

Premie autorijden vooral voor jongeren te duur, hoe kan je de kosten verlagen?

Geschreven door Alison Slootweg op 11 april 2022

Bij de aanschaf van een auto komen meerdere belangrijke dingen kijken, waaronder het verzekeren van je nieuwe aanwinst. Helaas is dit een struikelblok voor veel jongeren, waardoor het voor hen lastiger wordt om een auto aan te schaffen.

Gemiddelde kosten

Geld.nl heeft onderzoek gedaan naar de verschillende premies voor autoverzekeringen. Hieruit is gebleken dat jongeren tussen de 18 en 20 jaar meer dan het dubbele voor een autoverzekering betalen als gemiddeld. In Nederland ligt de gemiddelde premie momenteel op €987 per jaar (ong. €82 p/m), maar jongeren betalen gemiddeld €2.180 per jaar. Maandelijks zijn zij €181,60 kwijt. Jongeren in de leeftijdscategorie 21 tot 24 jaar zijn er iets beter van af. Zij betalen gemiddeld €1.440 per jaar, wat uitkomt op net geen €120 per maand. Dit is nog steeds vele malen hoger dan het gemiddelde.

Vaker schade

De reden waarom jongeren vaak meer premie betalen, komt doordat zij nog geen of weinig schadevrije jaren hebben opgebouwd. Doordat ze nog niet veel rijervaring hebben, is er meer kans op schade. Hieruit kan je dus verklaren waarom jongeren meer premie betalen, maar dit neemt niet weg dat het alsnog een groot bedrag is wat zij maandelijks betalen. Tegenwoordig zijn de brandstofprijzen ook niet meer wat ze geweest zijn.

Kosten drukken

Gelukkig zijn er een aantal manieren om de kosten iets te drukken. Het aanschaffen van een kleine, wat oudere auto kan al een verschil maken. Wendy Denk, teamleider Verzekeringen bij Ooms Financieel Adviseurs geeft een aantal tips:

· begin met een kleine lichte auto: hoe duurder en zwaarder de auto, hoe hoger de premie

· sluit de verzekering altijd af op je eigen naam; hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer bonus-maluskorting je ontvangt van de verzekeraar

· het loont om de autoverzekering regelmatig te vergelijken. De premies zijn namelijk niet gelijk bij iedere verzekeraar

Bij Ooms adviseren wij je om regelmatig de premie en bijbehorende voorwaarden van je verzekering te checken. Naarmate je langer schadevrij rijdt, en dus schadevrije jaren opbouwt, hoe meer de premie zal dalen.

Advies nodig?

Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van een geschikte autoverzekering. Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie