Pilot: Toch hypotheek voor duurhuurders

Geschreven door Leonie de Wit op 14 februari 2022

Goed nieuws voor duurhuurders. De eerdere proef waarbij duurhuurders toch in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek is uitgebreid. Het gaat om huizen tot de NHG-grens van 355.000 euro. Wanneer je kunt aantonen dat je al 3 jaar -dit was twee jaar- duur huurt, kun je bij een aantal hypotheekverstrekkers nu toch een hypotheek krijgen.

Je bent een ‘duurhuurder’ wanneer je meer dan een derde van je inkomen aan woonlasten kwijt bent. Het gebeurt regelmatig dat mensen al jaren een dure huurwoning hebben en de maandlasten netjes betalen, maar niet in staat zijn om een koopwoning te kunnen financieren. Deze groep verdient te veel voor een sociale huurwoning, maar komen door de strenge leeneisen niet in aanmerking voor een koophuis. Hierdoor huren ze vaak in de vrije sector waar de huur hoger is, dan de totale woonlasten van een koopwoning.

Voorwaarden maatwerkhypotheek
De gezamenlijke proef loopt maximaal twee jaar met een max van duizend hypotheken. Zzp'ers en andere flexwerkers mogen ook meedoen. Uiteraard zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden. Alleen wanneer je kunt aantonen dat je voor een periode van minimaal drie jaar trouw de huur betaalt, kom je alsnog in aanmerking voor een (misschien hogere) hypothecaire lening. Hierbij mag je niet hebben ingeteerd op je vermogen.

Naast het hebben van een vast inkomen, is het belangrijk om te laten zien dat je over voldoende spaargeld beschikt om verantwoord de woning te kunnen kopen. Zo kun je ook de extra kosten betalen, die komen kijken bij het kopen van een huis en daarna het bezit van het huis. Denk hierbij aan onderhoud, verzekeringen en gemeentelijke lasten. Dat is de reden dat de huurprijs niet één op één wordt omgezet in hypotheeklasten. De huurlasten min deze extra vaste lasten geeft de ruimte aan die besteed kan worden aan een hypotheek.

Denk jij in aanmerking te komen?
Betaal je op dit moment een hoge huur en zou je met minder hypotheeklasten per maand ook een woning kunnen kopen? Wellicht heb je bij een eerdere aanvraag zo’n twee jaar geleden een hypotheekberekening laten uitvoeren en een (passende) hypotheek tóen niet gekregen. Wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, nodigen we je van harte uit om eens terug te komen voor hypotheekadvies. We kijken graag naar de mogelijkheden waardoor jij als duurhuurder alsnog een woning kunt kopen.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Dan kun je altijd contact opnemen met onze adviseur, we helpen je graag!

Pilot: Toch hypotheek voor duurhuurders
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht