Overgangsrecht

Geschreven door Leonie de Wit op 3 december 2021

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels om hypotheekrente te kunnen aftrekken strenger geworden. Om recht op hypotheekrenteaftrek te hebben ben je verplicht je hypotheek voor je eigen woning binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Had je vóór 1 januari 2013 al een hypotheek? Dan valt deze onder overgangsrecht.

Alleen als je een hogere hypotheek afsluit dan je had (bijvoorbeeld omdat je nieuwe woning duurder is dan je oude), zijn voor dat hogere hypotheekdeel de nieuwe regels van toepassing.

Het overgangsrecht bestaat sinds 1 januari 2013. De wetgeving rondom hypotheken is toen aangepast. Deze nieuwe regels verplichten je om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Wanneer valt jouw hypotheek onder het overgangsrecht?

  • Als je op 31 december 2012 al een hypotheek had op de woning welke je gebruikt als hoofdverblijf.
  • Bij het oversluiten van je bestaande hypotheek (gesloten voor 31 december 2012). Het overgangsrecht geldt dan voor het bedrag van de hypotheek op 31 december 2012, tenzij je erna een aflossing hebt gedaan.

Let op:
De helft van de waarde van de nieuw aan te kopen woning mag aflosvrij, indien je overgangsrecht hebt. Mocht je meer hypotheek nodig hebben dan de helft van de waarde van de nieuw aan te kopen woning, dan dient dit een annuïtaire of lineaire hypotheek te zijn.

Tot wanneer kun je er gebruik van maken?
Als jouw hypotheek onder het overgangsrecht valt, kun je tot en met 2044 gebruikmaken van deze overgangsregeling. Vanaf 2045 moet iedereen kiezen voor een hypotheek die annuïtair of lineair wordt afgelost. Dit betekent overigens niet dat je in de tussentijd niet kunt oversluiten naar een andere bank. Ook dan blijf je in de overgangsregeling en kan het zijn dat je minder rente betaalt, door te kiezen voor een andere bank.

Overgangsrecht
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie