Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels om hypotheekrente te kunnen aftrekken strenger geworden. Om recht op hypotheekrenteaftrek te hebben ben je verplicht je hypotheek voor je eigen woning binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Had je vóór 1 januari 2013 al een hypotheek? Dan valt deze onder overgangsrecht.

Alleen als je een hogere hypotheek afsluit dan je had (bijvoorbeeld omdat je nieuwe woning duurder is dan je oude), zijn voor dat hogere hypotheekdeel de nieuwe regels van toepassing.

Het overgangsrecht bestaat sinds 1 januari 2013. De wetgeving rondom hypotheken is toen aangepast. Deze nieuwe regels verplichten je om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Wanneer valt jouw hypotheek onder het overgangsrecht?

  • Als je op 31 december 2012 al een hypotheek had op de woning welke je gebruikt als hoofdverblijf.
  • Bij het oversluiten van je bestaande hypotheek (gesloten voor 31 december 2012). Het overgangsrecht geldt dan voor het bedrag van de hypotheek op 31 december 2012, tenzij je erna een aflossing hebt gedaan.

Let op:
De helft van de waarde van de nieuw aan te kopen woning mag aflosvrij, indien je overgangsrecht hebt. Mocht je meer hypotheek nodig hebben dan de helft van de waarde van de nieuw aan te kopen woning, dan dient dit een annuïtaire of lineaire hypotheek te zijn.

Tot wanneer kun je er gebruik van maken?
Als jouw hypotheek onder het overgangsrecht valt, kun je tot en met 2044 gebruikmaken van deze overgangsregeling. Vanaf 2045 moet iedereen kiezen voor een hypotheek die annuïtair of lineair wordt afgelost. Dit betekent overigens niet dat je in de tussentijd niet kunt oversluiten naar een andere bank. Ook dan blijf je in de overgangsregeling en kan het zijn dat je minder rente betaalt, door te kiezen voor een andere bank.

Overgangsrecht
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Het kan een ongemakkelijk onderwerp zijn om aan te snijden, maar het is belangrijk om stil te staan bij de financiële gevolgen van een mogelijke relatiebeëindiging. Het bespreken van...
Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een schadegeval waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol speelt. Dit kan allerlei vragen oproepen, zoals welke verzekering de schade dekt en...
Bekijk overzicht