Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer

Geschreven door Jolanda Wagenaar op 25 maart 2024

Het vakantieseizoen staat voor de deur en velen van ons zijn al druk bezig met het plannen van de perfecte (auto)vakantie. Maar voordat je de koffers inpakt en de weg op gaat, is het essentieel om een cruciale vraag te stellen: ben je wel echt goed verzekerd? Veel mensen realiseren zich niet dat sommige dekkingen van hun autoverzekering niet geldig zijn in het buitenland. Wat als je pech krijgt in het buitenland of je auto wordt gestolen? Hoe zit het met vervangend vervoer en extra verblijfskosten? Voorkom onaangename verrassingen en zorg ervoor dat jouw vakantieplannen niet worden verstoord door onvoorziene autopech of onvoldoende dekking. Lees snel verder en bereid je voor op een zorgeloze vakantie op vier wielen!

Welke autoverzekering(en) heb je nodig?

  • Pechhulpverzekering
    Met een pechhulpverzekering (afhankelijk van de verzekeraar en de polisvoorwaarden) profiteer je in Nederland standaard van vervangend vervoer tot maar liefst 30 dagen. Als je ook verzekerd wil zijn voor schade aan je eigen auto, sluit je een autoverzekering met all risk dekking af. Zo krijg je bijvoorbeeld bij de combinatie van all risk en de aanvullende dekking Vervangend Vervoer een vervangende auto als je auto door een botsing, die jij hebt veroorzaakt, niet meer te gebruiken is. Daarnaast kun je dag en nacht bellen met de alarmcentrale voor hulp bij schade. Als je deze service wilt uitbreiden naar Europa, dan sluit je de dekking Vervangend vervoer Europa af. Zo ben je ook in het buitenland verzekerd van een vervangende auto als je auto door schade of diefstal niet meer te gebruiken is.
  • Hulpverlening vervoer reisverzekering
    ‘Pechhulp en hulpverlening vervoer' is een aanvullende dekking op je reisverzekering. Dit staat dus los van je autoverzekering. Je kunt deze dekking kiezen op je doorlopende of kortlopende reisverzekering. Met de doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd tijdens vakanties en weekendjes weg. De kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie.

Je bent verzekerd voor vervangend vervoer en verblijf als jij je motorvoertuig, fiets, caravan, vouwwagen of tent tijdens je reis niet meer kunt gebruiken door:

  • 1. Een schadeoorzaak, die zich maximaal dertig dagen voor of tijdens de reis heeft voorgedaan.
  • 2. Een mechanische storing, die zich maximaal twee dagen voor of tijdens de reis heeft voorgedaan. En die niet binnen een werkdag verholpen kan worden.

Extra verblijfskosten
Ook de extra verblijfkosten die je moet maken vallen alleen onder de dekking van een reisverzekering met de module hulpverlening motorrijtuig. Er zal altijd eerst gekeken worden of je auto gerepareerd kan worden voordat je vervangend vervoer krijgt. Maar stel dat je ’s avonds of ’s nachts pech krijgt met je auto, dan krijg je de kosten voor een onverwachte hotelovernachting ook terug via je reisverzekering.

Dat geldt ook als een bestuurder uitvalt en je bijvoorbeeld een vervangende chauffeur nodig hebt. Dit soort zaken vallen niet onder je pechhulpverzekering.

Heb je een all risk autoverzekering of pechhulpverzekering?
Bij een all risk autoverzekering kan het zijn dat hulp bij pech of schade in het buitenland al verzekerd is. Kijk daarom goed naar de dekking van je autoverzekering of pechhulp, om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

Check de voorwaarden
In alle gevallen geldt: check de voorwaarden. Met een zogenoemde groene kaart van je verzekeraar kun je in het buitenland aantonen dat je verzekerd bent. Die kaart heb je ook nodig om een schadeformulier in te vullen en bevat onder meer het kenteken en de landen waar je verzekering dekt. Je bent namelijk niet overal zomaar verzekerd. Bij calamiteiten kun je contact opnemen met de alarmcentrale. Zorg dat je je polisnummer (en dus het telefoonnummer van de alarmcentrale) bij je hebt.

En geen overbodige luxe: Laat je verzekeringen van tevoren checken. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Dat is het fijne aan Ooms Financieel Adviseurs. Wij kijken graag even met je mee. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze financieel adviseurs.

Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer
Jolanda Wagenaar
Neem contact op met Jolanda

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht