Opkoopbescherming in 16 wijken: Rotterdam eerste grote stad die beleggers weert

Opkoopbescherming in 16 wijken: Rotterdam eerste grote stad die beleggers weert

Geschreven door Leonie de Wit op 30 november 2021

Rotterdam neemt een nieuwe, ingrijpende maatregel om de opmars van beleggers op de woningmarkt tegen te gaan. Rotterdam is dan ook de eerste stad in Nederland die per 1 januari de opkoopbescherming invoert.

Vanaf 1 januari geldt in zestien Rotterdamse wijken een zelfbewoningsplicht voor mensen die een huis kopen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Op die manier moeten beleggers geweerd worden van dat deel van de woningmarkt, zodat mensen met een middeninkomen meer kans maken op een koopwoning. Voor nieuwbouw geldt in Rotterdam al een zelfbewoningsplicht.

Met de invoering van de opkoopbescherming willen gemeenten verdere excessen op de woningmarkt tegengaan. Zo pakt Rotterdam particuliere verhuurders aan om starters en woningzoekenden met een middeninkomen meer kansen te geven bij het kopen van een woning tegen een redelijke prijs.

16 Rotterdamse wijken
Voor de selectie van de wijken is gekeken naar het aantal woningen in de wijk dat momenteel particulier wordt verhuurd. Ook is gekeken naar de leefbaarheid die mogelijk onder druk staat. Naar voren kwamen de wijken Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk.

Uitzonderingen verhuur
Er zijn een aantal uitzonderingen voor verhuur mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan verhuur van de woonruimte aan directe familieleden zoals ouders, kinderen, broers en zussen. Of als de eigenaar van de woning voor langere tijd, maximaal 12 maanden, op reis gaat. Hiervoor is dan wel een vergunning nodig die alleen de eigenaar van de woning kan aanvragen. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan flink in de kosten lopen. Als de gemeente dit signaleert kun je een boete krijgen. De boetes kunnen oplopen tot € 21.750.

Starterslening Rotterdam
De Gemeente Rotterdam maakt zich al langer hard voor de starters op de woningmarkt. Om die reden is ook de starterslening Rotterdam in het leven geroepen. Hiermee worden starters tussen de 18 en 35 jaar geholpen met het kopen van hun eerste huis. Er zijn een wel aantal voorwaarden verbonden aan de lening. Zo moet je zelf in het huis gaan wonen en het dient ook echt je eerste koopwoning zijn. De starterslening mag daarbij maximaal twintig procent van de totale verwervingskosten zijn.

Starterslening aanvragen
Ben jij als starter op zoek naar een woning in Rotterdam en ben je benieuwd of jij aan de voorwaarden voldoet? We zoeken het graag voor je uit. Met een starterslening vergroot je direct jouw kans op de woningmarkt.

Maak een afspraak met onze adviseur voor het aanvragen van de speciale starterslening. 

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie