Nieuwe leennormen 2023: wat is de impact op jouw hypotheek?

Nieuwe leennormen 2023: wat is de impact op jouw hypotheek?

Geschreven door Leonie de Wit op 21 december 2022

Wil jij in het volgende jaar een andere woning kopen? Of wil je je huidige hypotheek verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming? Dan heb je vast één prangende vraag: hoeveel bedraagt jouw maximale hypotheek in 2023?

In 2023 verandert er het een en ander rond je huis en hypotheek. Denk aan de afschaffing van de jubelton, verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het aanpassen van de leennorm. Ook telt vanaf volgend jaar het tweede inkomen volledig mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Dit jaar telde het tweede inkomen nog voor 90% mee. Dit heeft overigens een beperkte impact op je leencapaciteit. Tweeverdieners kunnen gemiddeld genomen zo’n € 3.200 meer lenen door deze maatregel.

Wat betekent dit voor jouw hypotheek?
Het Nibud stelt jaarlijks vast hoeveel je verantwoord kunt lenen. In 2023 kun je naar verwachting meer lenen dan in 2022. Voorwaarde is wel dat je inkomen mee stijgt en de hypotheekrente niet verder omhooggaat. ‘Wat de impact is voor jouw maximale hypotheek verschilt dus per geval’, aldus Financieel Adviseur Jacco Groenewoud. ‘Zo worden stellen iets minder geraakt. Wanneer je samen bijvoorbeeld een jaarinkomen hebt van 40.000 euro per persoon kun je nu zo’n 390.000 euro lenen. Vanaf 2023 is dit volgens de nieuwe leennormen ongeveer 6.700 euro minder. Stel, een van de twee krijg een salarisverhoging van bijvoorbeeld 3,7%, dan kun je weer bijna 7.500 meer lenen dan vandaag.’

Of jij meer of meer kunt lenen is dus geheel afhankelijk van jouw specifieke situatie. Kies je bijvoorbeeld voor een hypotheek met of zonder NHG? Dit soort factoren spelen een rol. Over het algemeen zien we dat huishoudens met een inkomen tot 31.000 euro volgend jaar minder kunnen lenen. Dat komt door de inflatie en de gestegen hypotheekrente.

Wat is jouw maximale hypotheek?
Mocht je van plan zijn om een woning te kopen of je hypotheek te verhogen, dan is het verstandig om nu te laten berekenen of je volgend jaar meer of juist minder kunt lenen. Dit doen wij geheel vrijblijvend voor je. Neem contact op met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie