Niet getrouwd, wel een huis kopen?

Niet getrouwd, wel een huis kopen?

Geschreven door Leonie de Wit op 1 juli 2022

Jullie zijn verliefd, wonen al een tijdje samen en zijn toe aan de volgende stap: samen een huis kopen. Spannend! Maar wat als je niet getrouwd bent? Er moet van alles geregeld worden op het gebied van de hypotheek en de financiën. De beste optie is een samenlevingscontract. Wij leggen je uit hoe dat precies in z’n werk gaat.

Als eerste is het belangrijk om een samenlevingscontract op te stellen, wanneer je deze nog niet hebt. Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen twee samenwonende partners waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden. Ook staat erin wat er gebeurt met je bezittingen als je uit elkaar gaat of één van beiden komt te overlijden.

Het samenlevingscontract
Ook wordt de verdeling van eigendommen opgenomen in de samenlevingsovereenkomst (waaronder jullie huis), wie welke kosten draagt en wat de gevolgen zijn bij beëindiging van de samenleving. De wet schrijft geen verplichte onderdelen voor. Wat er in het samenlevingscontract komt bepaal je uiteindelijk zelf. Je bent overigens überhaupt niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen. ‘Toch zou het niet verstandig zijn om het niet te hebben, zeker wanneer je besluit om samen een huis te kopen’, zo legt Jacco Groenewoud (financieel adviseur bij Ooms) uit.

‘In een samenlevingscontract regel je onder andere dat je partner in het huis kan blijven wonen als je onverhoopt zou komen te overlijden, maar bijvoorbeeld ook hoe je de hypotheekrente betaalt of verdeelt. En niet onbelangrijk, met een samenlevingsovereenkomst word je ook elkaars fiscale partner, wat dan weer voordelig is met het oog op de hypotheekrenteaftrek.’

Wat staat er in een samenlevingscontract?
Hoewel er geen verplichte onderdelen gelden voor het samenlevingscontract, raden we wel aan om er bepaalde afspraken in te zetten. Voor wat betreft het kopen van het huis gaat het om de volgende zaken:

  • Algemeen: de hypotheek en het huis
  • Wie betaalt (welk deel van) de hypotheekrente?
  • Wie betaalt (welk deel van) de aflossing?
  • Wat gebeurt er bij waardestijging van het huis
  • Overige vaste lasten (zoals kosten voor het huishouden)
  • Kosten voor gas, water en licht
  • Verzekeringen
  • Belastingen

Naar de notaris als je samen een huis koopt
Hebben jullie alles samen op papier gezet? Dan kunnen jullie naar de notaris. Ook dit is overigens niet verplicht, als jullie beide het document tekenen is het ook rechtsgeldig. Wel is het verstandig om naar een notaris te gaan, al is het alleen al omdat hij soms nog dingen weet waar jullie niet over hebben nagedacht.

Daarnaast vereisen sommige instanties een notarieel samenlevingscontract, als je een bepaalde pensioenregeling wilt bijvoorbeeld.

Je droomhuis gevonden?
Hebben jullie je droomwoning gevonden? Nu is het tijd om echt aan de slag te gaan met de hypotheek én het samenlevingscontract. Ook als je jaren geleden een samenlevingscontract hebt afgesloten, kan het raadzaam zijn om deze nog eens te laten bekijken. Wellicht zijn er zaken veranderd. Advies nodig? Daar helpen we je graag bij.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie