NHG-kostengrens stijgt naar € 405.000 in 2023

NHG-kostengrens stijgt naar € 405.000 in 2023

Geschreven door Leonie de Wit op 4 november 2022

In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar € 405.000. Dit jaar is de grens € 355.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). NHG biedt een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden.

Zowel de borgtochtprovisie – het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt - als de NHG-kostengrens wordt elk jaar opnieuw bepaald. Het doel hiervan is om enerzijds meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en anderzijds te zorgen dat consumenten toegang behouden tot een hypotheek met NHG. De NHG-kostengrens beweegt mee met de woningmarkt en gaat in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog en in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag.

In 2023 stijgt de kostengrens van € 355.000 naar € 405.000 en blijft de NHG toegankelijk voor veel kopers. Met energiebesparende voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 € 429.300. Ook bij de borgtochtprovisie is stabiliteit het uitgangspunt. In 2023 zal deze gelijk blijven aan 2022, namelijk 0,6%.

Restschulden
NHG biedt hulp bij financiële problemen en eventuele restschulden. ‘Je kunt het zien als vangnet. Door de sterk gestegen huizenprijzen sluiten mensen een steeds hogere hypotheek af om een huis te kopen’, aldus Financieel Adviseur Jacco Groenewoud. ‘Als deze mensen te maken krijgen met te hoge woonlasten door de inflatie, echtscheiding of andere problemen, dan is het fijn dat er zo’n vangnet bestaat. En dat vangnet wordt door de verhoogde kostengrens voor een grotere groep beschikbaar. Dat is een goede zaak.’

Vragen?
Wil jij een hypotheek (met NHG) afsluiten en heb je vragen? Onze adviseurs staan vrijblijvend voor je klaar.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie