NHG-grens stijgt mee met hoge huizenprijzen

Geschreven door Leonie de Wit op 12 oktober 2021

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar naar 355.000 euro. Dat is € 30.000 meer dan nu. Het is een flinke verhoging, omdat de huizenprijzen enorm stijgen. Daardoor is het aanbod van woningen tot de kostengrens beperkt. Wat betekent het voor jou?

De NHG verhoogt de kostengrens om enigszins mee te gaan met de almaar stijgende huizenprijzen. Hierdoor krijgen kopers de gelegenheid om een hypotheek met garantie te kunnen afsluiten.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG kun je vergelijken met een soort verzekering. Het voorkomt dat huizenbezitters in de financiële problemen raken en met een restschuld blijven zitten als zij hun huis door overmacht moeten verkopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen door werkloosheid, een scheiding of het overlijden van een partner.

Kies je voor een hypotheek met NHG dan staat de organisatie hierachter borg voor je lening. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing, maar NHG helpt je daarbij in het gesprek met je bank. Het doel is om de hypotheek betaalbaar te houden. Lukt dat niet, dan moet de woning worden verkocht. Levert dat niet voldoende op om de resterende hypotheekschuld te betalen, dan kan de NHG het verschil kwijtschelden.

Lagere hypotheekrente

Via het NHG krijgt de bank of andere hypotheekverstrekker het verschil betaald tussen wat er ooit is uitgeleend om het huis te kopen en wat de woning nog opleverde bij verkoop. De garantie is bedoeld als laatste zetje om het mogelijk te maken voor starters en doorstromers om een lening voor een huis af te sluiten.

Met NHG geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Dankzij deze zekerheid loopt de bank minder risico met jouw hypotheek. Dit resulteert vaak voor een lagere risico-opslag en dus lagere hypotheekrente voor de woningeigenaar. Wanneer je de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vastzet met NHG-verzekering, krijg je een korting van ongeveer 0,5 procentpunt vergeleken met de gemiddelde rente voor hypotheken zonder NHG.

En wist je dat wanneer er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, de grens 6% hoger ligt? Namelijk € 376.300 in 2022 (van € 344.500 in 2021).

Vraag nu jouw hypotheek met NHG aan

Benieuwd wat voor voordelen het voor jou heeft? We rekenen het graag voor je uit. En hoewel de verhoging vanaf 1 januari 2022 ingaat, kun je bij Ooms Makelaars nu al jouw hypotheek met verhoogde NHG-grens aanvragen. Heb jij jouw droomhuis op het oog? Wacht dan niet en vraag een vrijblijvend gesprek bij ons aan. We helpen je graag.

NHG-grens stijgt mee met hoge huizenprijzen
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie