Meer kansen voor starters op de woningmarkt

Meer kansen voor starters op de woningmarkt

Als starter op de woningmarkt begeef je je op nieuw terrein en heb je waarschijnlijk veel vragen. Zijn er wel genoeg woningen beschikbaar? En zit daar wel iets bij dat aansluit op jouw wensen? Wat kun je lenen en welke hypotheek past het best bij jou? Daarbij loop je er wellicht tegenaan dat je veel betaalt voor een huurwoning, maar toch te weinig om een goede hypotheek te krijgen. Het geld wat je maandelijks uitgeeft aan je huur, besteed je liever aan een fijn koophuis.

Zonde en een gemiste kans, vindt ook CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra. Hij pleit ervoor dat starters meer kansen krijgen en de voorwaarden tot het verkrijgen van een hypotheek voor hen versoepeld worden. Terpstra: “Starters betalen soms jarenlang iedere maand een forse huur, in plaats van dat zij een hypotheek aflossen. Dat is water naar de zee dragen. Ik wil dat de minister daar zo snel mogelijk met de AFM, NIBUD en banken over om de tafel gaat.” Een andere belangrijke reden om deze, volgens Terpstra, scheve situatie aan te pakken, is dat ‘duurhuurders’ nu weinig kans hebben om een eigen vermogen op te bouwen: “Banken moeten niet alleen kijken naar inkomen en spaargeld, maar ook naar de termijn dat iemand in staat is geweest een hoge huur te betalen.”
Een motie daartoe, die het CDA indiende, kreeg begin vorige maand steun van een meerderheid in de Kamer.

Alle info op één plek
Het is belangrijk om je als beginner op de woningmarkt goed in te lezen over welke beslissingen je dient te nemen en welke opties er voor jou zijn. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties creëert samen met onder meer de NVM één centrale plek waar je complete en betrouwbare informatie vindt. In de ‘Week van de Starter’ brengen de betrokken partijen deze info onder de aandacht via verschillende events. De week loopt van 27 september t/m 3 oktober 2020. Kijk voor informatie op www.weekvandestarter.nl.

Vraag om persoonlijk advies!
Bovenal is het verstandig advies in te winnen bij een ervaren adviseur. Velen starters zijn je al voor gegaan: de hypotheekadviseurs van Ooms helpen voornamelijk beginnende kopers. In een adviesgesprek kijkt de adviseur specifiek naar jouw situatie en luistert hij naar jouw eisen en wensen. Daardoor krijg je een persoonlijk antwoord op je vragen en vind je de hypotheek die het allerbeste bij je past. Dat neemt een hoop zorgen en vragen weg!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste hypotheek of heb je andere vragen over dit onderwerp? Ook jou helpen we graag! Telefonisch, via videobellen of op kantoor. Plan een afspraak in via ooms.com/financieel/hypotheekadvies of bel naar 010 – 424 88 10.
bronnen: ad.nl, cda.nl, weekvandestarter.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie