Meer kansen op een woning? Bieden zonder voorbehoud

Geschreven door Leonie de Wit op 18 augustus 2023

Wanneer je je droomhuis tegenkomt, wil je niets liever dan het winnende bod. Om meer kans te maken, kun je bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Ook in de huidige markt maakt het jouw bod een stuk interessanter. Is dat wel verstandig? Wij leggen het uit.

Wat is een voorbehoud van financiering?
Als je een bod doet op een huis en je tekent het voorlopig koopcontract, heb je daarna nog drie dagen om op die koop terug te komen. Dit mag zonder opgave van reden. Dit wordt de bedenktijd genoemd. Daarna zit je in principe aan de koop vast. Zou je later niet de woning kunnen afnemen betaal je meestal een boete van 10% van de overeengekomen koopsom.

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning mét een financieringsvoorbehoud heb je een aantal weken de tijd een financiering te regelen. Zou dit onverhoopt niet lukken, kun je met een afwijzing van de hypotheek de koop ontbinden (afhankelijk van de voorwaarden die zijn overeengekomen). Over het algemeen loopt een financieringsvoorbehoud (na een mondelinge overeenkomst) na vier tot zes weken af, maar je kunt ook een kortere of langere termijn opnemen, als je dit met de verkoper overeengekomen bent. Dat geldt ook voor de hoogte van het bedrag voor financiering. Lukt het je niet om jouw financiering te regelen en heb je het bij minimaal twee hypotheekverstrekkers geprobeerd? Dan kan de koop vaak worden ontbonden, zonder dat je een boete hoeft te betalen.

Is het verstandig om zonder voorbehoud van financiering te bieden?
Voordat je een bod zonder voorbehoud van financiering uitbrengt is het belangrijk dat je goed bewust bent van de risico’s en deze zoveel mogelijk kunt beperken. Jouw hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. De hypotheekadviseur zal vooraf veel documenten bij je opvragen, bijvoorbeeld een loonstrook, BKR-overzicht en inzicht in aanwezig spaargeld. Deze informatie helpt een adviseur om te kunnen beoordelen of het bieden zonder voorbehoud van financiering verstandig is. Het is namelijk niet altijd mogelijk om (bijna) alle risico’s vooraf uit te sluiten. Het kan dus een advies zijn om juist wél met voorbehoud van financiering te bieden.

Wanneer je een ZZP-er bent of een eigen onderneming hebt, kun je ook je inkomsten alvast laten toetsen. Het is belangrijk om niet te lang van tevoren advies in te winnen, omdat de rente in die tijd gestegen kan zijn. Dat heeft weer effect op jouw maximale hypotheek. Neem dus voorafgaand aan het doen van een bod altijd contact op met jouw financieel adviseur.

Overbieden
Vaak geldt een hoger risico om de financiering niet rond te krijgen bij het overbieden. Je krijgt in principe een hypotheek voor 100% van de waarde van de woning, mits dat bij je inkomen past. Alles wat je boven de taxatiewaarde biedt moet je dus zelf bijleggen. Een woningtaxatie wordt pas gedaan, nadat je geboden hebt en een hypotheek wilt afsluiten. Die informatie heb je dus niet wanneer je besluit te overbieden. Om die reden is het belangrijk om vooraf informatie in te winnen. Dit kun je doen met een aankoopmakelaar.
Ook een hypotheekadviseur denkt hierin mee. Hoeveel ruimte heb je bijvoorbeeld om te overbieden? Hoe ver kun je gaan zonder te veel risico te lopen? Voorbereiding is dus belangrijk wanneer je een bod wilt doen zonder voorbehoud van financiering.

Advies nodig?
Ben jij op zoek naar jouw droomhuis en benieuwd wat je kunt bieden zonder te veel risico te lopen? Onze adviseurs helpen je graag. Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze adviseurs.

Meer kansen op een woning? Bieden zonder voorbehoud
Anniek Hoogstad
Neem contact op met Anniek

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie