Meer kansen op een woning? Bieden zonder voorbehoud

Geschreven door Leonie de Wit op 7 maart 2022

Het is op dit moment niet makkelijk om een koophuis te vinden. Om meer kans te maken op een winnend bod, kun je bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Is dat verstandig? Wij leggen het uit.

Wat is een voorbehoud van financiering?

Als je een bod doet op een huis en je tekent het voorlopige koopcontract, heb je daarna nog drie dagen om op die koop terug te komen, zonder opgave van reden. Dit wordt “Bedenktijd” genoemd. Daarna zit je in principe aan de koop vast.

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning met een financieringsvoorbehoud, dan hoef je het huis, na overleg van (een) afwijzing(en) niet te kopen als je onverhoopt jouw financiering niet rond krijgt. Over het algemeen loopt een financieringsvoorbehoud (na een mondelinge overeenkomst) na zes weken af, maar je kunt ook een kortere of langere termijn opnemen, als je dit met de verkoper overeengekomen bent. Dat geldt ook voor de hoogte van het bedrag voor financiering. Lukt het je niet om jouw financiering te regelen en heb je het bij minimaal twee hypotheekverstrekkers geprobeerd? Dan kan de koop worden ontbonden, zonder dat je een boete hoeft te betalen. Een boete is meestal zo’n 10 procent van de koopsom. Dit telt dus al snel op tot enkele tienduizenden euro's.

Is het verstandig?

Op het doen van een bod zonder voorbehoud van financiering, moet je je goed voorbereiden om zo de risico’s te beperken. Het is verstandig om op voorhand te weten wat je kunt lenen. Lever dan ook zoveel mogelijk benodigde documenten aan bij jouw hypotheekadviseur. Denk aan een loonstrook of werkgeversverklaring, maar vooral is een overzicht van je BKR belangrijk. Je kunt ook online checken of je niet een BKR-registratie hebt, omdat je ergens schulden of een krediet hebt (gehad). Wanneer je een ZZP-er bent of een eigen onderneming hebt, kun je ook je inkomsten alvast laten toetsen.

Het grootste risico om een financiering niet rond te krijgen, is overbieden. Je krijgt in principe een hypotheek voor 100% van de waarde van de woning, mits dat bij je inkomen past. Alles wat je boven de taxatiewaarde biedt moet je dus zelf bijleggen. Een woningtaxatie wordt pas gedaan, nadat je geboden hebt en een hypotheek wil afsluiten. Die informatie heb je dus niet wanneer je besluit te overbieden. Om die reden is het belangrijk om vooraf informatie in te winnen. Dit kun je doen met een aankoopmakelaar.
Ook een hypotheekadviseur kan hierin meedenken. Hoeveel ruimte heb je bijvoorbeeld om te overbieden? Hoe ver kun je gaan zonder teveel risico te lopen? Voorbereiding is dus belangrijk wanneer je een bod wilt doen zonder voorbehoud van financiering.

Een geschikt huis zoeken kan zomaar enkele maanden of zelfs jaren in beslag nemen. Wanneer dit het geval is, is het van belang om voor het doen van een bod nogmaals te checken of het bieden zonder voorbehoud nog steeds mogelijk. De actuele rentestijging kan van invloed zijn op dat wat je daadwerkelijk kunt lenen. Zo kun je het risico op het “bieden zonder voorbehoud” zoveel mogelijk beperken.

Advies nodig?

Ben jij op zoek naar jouw droomhuis en benieuwd wat je kunt bieden zonder teveel risico te lopen? Onze adviseurs helpen je graag. Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze adviseurs.

Meer kansen op een woning? Bieden zonder voorbehoud
Gert-Jan Lodder
Neem contact op met Gert-Jan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht