Maximale hypotheek volgend jaar omlaag vanwege inflatie

Maximale hypotheek volgend jaar omlaag vanwege inflatie

Geschreven door Leonie de Wit op 16 mei 2022

Vanaf volgend jaar kunnen woningzoekenden volgens het Nibud waarschijnlijk minder geld lenen voor de aankoop van een huis, zo meldt het AD. Nu veel zaken duurder worden, is het belangrijk dat huishoudens worden beschermd tegen te hoge maandlasten voor hun woning.

De energierekening is flink gestegen en ookde rest van het levensonderhoud wordt duurder. Het Nibud heeft een advies uitgebracht aan het kabinet wat het aandeel van het inkomen moet zijn dat huiseigenaren mogen ‘verwonen’. Dat is ongeveer een derde van het nettoloon. Bij een hypotheekaanvraag wordt vanuit dat bedrag berekend wat de maximale lening is die een financiële instelling mag verstrekken.

Minder ruimte woonlasten door inflatie
De leennormen worden niet direct dit jaar aangepast. Door de inflatie zullen de vaste lasten echter structureel omhoog gaan, waardoor strengere leennormen volgens het Nibud volgend jaar niet kunnen uitblijven. We hebben immers minder ruimte voor woonlasten.

Hypotheek aanvragen?
Ben je benieuwd naar jouw maximale hypotheek? Wij rekenen het graag voor je uit. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie