Lagere maandlasten voor huizenkoper in 2021

Lagere maandlasten voor huizenkoper in 2021

Voorzichtig is er wat goed nieuws voor mensen die een huis kopen in 2021. De gemiddelde koper zal volgend jaar een lagere maandlast hebben dan men had in het afgelopen jaar. De mogelijk dalende huizenprijzen én de wijzigingen in de overdrachtsbelasting spelen hierin een rol.

Naar verwachting liggen de woningprijzen volgend jaar gemiddeld 0,5% lager dan in 2020. Dat betekent dat kopers in 2021 per maand iets minder kwijt zijn aan de hypotheek. In het vierde kwartaal van volgend jaar zal dit bedrag zo’n 23% van het besteedbaar inkomen zijn, terwijl dat nu 24% is. De enorme stijging in huizenprijzen van het afgelopen jaar en de jaren daarvoor, zal zich dus waarschijnlijk niet doorzetten. In vergelijk: in 2015 was de gemiddelde starter ongeveer 20% van het inkomen kwijt aan de hypotheeklast. Sindsdien is het alleen maar toegenomen. Mogelijk zien we daar eind 2021 voor het eerst weer een daling in.

Wijzigingen in overdrachtsbelasting
De wijzigingen in de overdrachtsbelasting hebben naar waarschijnlijkheid ook invloed op de huizenprijzen. Enerzijds is het niet ondenkbaar dat de huizenprijzen weer iets stijgen, door het vervallen van de 2% belasting voor starters (tot 35 jaar). Huizenverkopers weten hierdoor dat starters iets meer te besteden hebben en kunnen zodoende hoger inzetten op de verkoopprijs. Anderzijds stijgt de overdrachtsbelasting voor beleggers per 1 januari van 2 naar 8%. Aannemelijk is dat de vraag naar woningen vanuit beleggers iets afneemt, waardoor de concurrentie op de woningmarkt weer kleiner wordt, met als gevolg lagere prijzen.

Ga je kopen of verkopen in 2021?
Maak alvast een afspraak met de hypotheekadviseur voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Zo’n gesprek gaat via videobellen. Gewoon vanaf je eigen bank start je samen met onze adviseur een videogesprek. Wel zo veilig én efficiënt! Schroom niet: we helpen je graag.

Bron: infinance.nl

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie