Lage rente meenemen bij verhuizing

Geschreven door Leonie de Wit op 25 november 2022

Ga je binnenkort verhuizen maar heb je nog een gunstige rente bij je huidige hypotheek? Je kunt bij een verhuizing je oude hypotheek meenemen, mét die lagere rente. Benieuwd hoe dat werkt? Wij leggen het uit.

Met een verhuisregeling kun je jouw hypotheek meenemen naar een nieuw huis. Nu de rente is gestegen kan dit een hoop geld schelen. De rente en de looptijd blijven namelijk hetzelfde na het meenemen van je hypotheek. Ook houd je de resterende tijd van je rentevastperiode. Deze loopt gewoon naadloos door.

Toch kan dit niet met elke hypotheek. Elke hypotheek is anders, en alle hypotheken hebben verschillende voorwaarden. Niet elke hypotheek heeft dan ook een verhuisregeling. Heb je wel een verhuisregeling of meeneemregeling in je hypotheek dan is het belangrijk om de voorwaarden te checken én ook te controleren of die voorwaarden in de tussentijd niet zijn veranderd.

Rentevasteperiode
Zo kan het bijvoorbeeld misgaan als je rentevaste periode niet zo lang meer duurt, namelijk minder dan tien jaar. De bank zal in dit geval opnieuw een inkomenstoets doen en zich bij de berekening van je maximale hypotheek baseren op een hypotheek ‘toetsrente’ van 5 procent. Worden de maandlasten in deze berekening te hoog, dan mag je minder lenen. Om toch aan het benodigde bedrag te komen, kun je proberen om een geheel nieuwe hypotheek af te sluiten tegen de huidige marktrente van zo’n 4,5 procent. Dat past wellicht niet bij wat je zelf ingecalculeerd had. Om die reden is het verstandig om altijd eerst bij een financieel adviseur langs te gaan, alvorens je een bod op een woning doet.

Toetsrente van 5 procent
Die toetsrente van 5 procent is vastgesteld door toezichthouder AFM, om te voorkomen dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen als hun rentevaste periode eindigt en hun rentetarief plotseling omhoogschiet. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze toetsrente volgend jaar opgeschroefd wordt door de stijgende rente en de inflatie. Zo bereik je sneller de grens van hoeveel je kunt lenen en wordt het bij een verhuizing lastiger om je oude hypotheek mee te nemen. Mocht je van plan zijn te verhuizen, dan kan het dus verstandig zijn om dat dit jaar nog te doen.

Hypotheek met NHG
Als je Nationale Hypotheekgarantie hebt, en je verhuist naar een woning die meer waard is dan de NHG-grens , dan kun je de hypotheek niet meenemen onder deze condities. Je nieuwe woning voldoet dan namelijk niet aan de NHG-normen. Er kan om deze reden dan een opslag komen op je huidige rente. Of, het kan zelfs zo zijn dat het helemaal niet mogelijk is om je hypotheek mee te nemen. Dit hangt af van de voorwaarden van je geldverstrekker. Met de huidige stijgende huizenprijzen kan dit veel mensen overkomen. Een nieuwe hypotheek afsluiten is dan een oplossing, of een woning zoeken die onder de NHG-grens ligt. Dan is het wel mogelijk om van de verhuisregeling gebruik te maken.

Wil jij gebruikmaken van de verhuisregeling?
Het gebruikmaken van de verhuisregeling kan dus gunstig zijn nu de rente gestegen is. Het kan je zelfs doen besluiten om toch te verhuizen. Wel is het belangrijk om je op voorhand goed te laten informeren. Bij Ooms Financieel Adviseurs doen we niet anders. Kom vrijblijvend langs op gesprek en we kijken samen naar de mogelijkheden. Zo kun je weloverwogen keuzes maken en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Lage rente meenemen bij verhuizing
Mariƫlle Moerman
Neem contact op met Mariƫlle

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie