Laat hypotheekrenteaftrek met rust

Geschreven door Leonie de Wit op 23 juni 2021

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, staat bekend als uitgesproken tegenstander van de hypotheekrenteaftrek in de huidige vorm en heeft het H-woord weer eens op de formatietafel gelegd. Knot uitte recent in de Kamer zijn zorgen over de oververhitte woningmarkt. Zijn advies? De hypotheekrenteaftrek verder afbouwen.

Door Eric van Veen

Ons advies ligt iets anders. Laat de hypotheekrenteaftrek met rust. De Nederlandse woningmarkt kent op dit moment twee uitdagingen. Het aanbod ligt historisch laag en de prijzen rijzen de pan uit. Het wordt steeds moeilijker om een betaalbaar huis te vinden. Vooral starters zijn hier de dupe van. Door het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek krijgen starters juist nóg meer moeite om een huis te kopen. Het belastingvoordeel vanwege de hypotheekrenteaftrek wordt meegewogen bij hoeveel starters op hun inkomen kunnen lenen. Geen belastingvoordeel betekent dan indirect een verkrapping van de leencapaciteit. Dit is juist in het nadeel van de starters, zeker degene met weinig eigen geld en geen rijke ouders.

Steeds meer eigen geld
‘Het aangaan van hypotheekschulden wordt ons in Nederland wel erg aantrekkelijk gemaakt’, zo pleit de DNB-president al jaren. De hypotheekrenteaftrek is daar een belangrijk onderdeel van. Toch zien wij in de praktijk juist dat steeds minder mensen 100% van de waarde van de woning lenen en steeds vaker eigen geld inbrengen. Hetzij door spaargeld, hetzij door schenkingen of erfenissen.

Het aandeel tophypotheken is relatief klein en er wordt veel afgelost. Dat zorgt ervoor dat het jaarlijkse bedrag aan aftrek minder wordt, want minder schuld is minder rente, minder renteaftrek. Dat is mede omdat het sinds 2013 voor nieuwe huizenkopers verplicht is om geld af te lossen van de hypotheek, anders vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Daar schuilt gelijk een risico met de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, want op deze manier verdwijnt ook de stok achter de deur om huiseigenaren te dwingen hun schuld af te lossen.

Belangstelling aflossingsvrije hypotheek neemt toe
En laat ook de hypotheekrente nu historisch laag staan. Door de lage rente zien we een toenemende belangstelling voor deels aflossingsvrije hypotheken, omdat het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek kleiner is dan het voordeel van dit soort hypotheekvormen. Daarbij is de hypotheekrente voor maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dit werd ingesteld in 2001 en leek toen zo ver weg, maar inmiddels zijn er al 20 jaar voorbij. Over 10 jaar kan een deel van de huizenbezitters helemaal geen hypotheekrente meer aftrekken of een deel daarvan. Dat maakt dat de hypotheekrenteaftrek een kleine tot geen rol heeft bij de aanschaf van een woning. De discussie is dus wat ons betreft achterhaald.

We herkennen nu al in de maandlastenberekeningen dat door de stijging van de huizenprijzen, de WOZ-waarden en de eigen woningforfaits stijgen en de aftrek wegens geen of geringe eigen woningschuld wordt afgebouwd. Fiscaal voordeel slaat om in fiscaal nadeel. Straks zijn we allemaal aan het betalen voor het vermogen in ons huis. Vermogen overigens dat niet belast is als zijnde waarde woning minus hypotheek, maar forfaitaire bijtelling van een percentage van de WOZ-waarde minus de aftrekbare hypotheekrente. Dat huis naar box 3 gaat met een aparte vrijstelling en ingewikkeld overgangsrecht is misschien zo gek nog niet. Maar niet nu meneer Klaas!

Wat wél nu de aandacht vraagt met iets minder regels en met iets meer regie vanuit de Rijksoverheid, is ervoor te zorgen dat die 1.000.000 woningen gerealiseerd worden. Meer woningen drukt de prijzen (vraag en aanbod) en lagere prijzen zorgen voor lagere hypotheken en lagere hypotheken voor minder hypotheekrenteaftrek.

Veel woningbezitters te dure hypotheek
Als we het hebben over minder rente en dus ook minder aftrek, dan is het interessanter om te kijken naar het feit dat veel woningbezitters nog een te dure hypotheek hebben. Hoewel de hypotheekrente nog altijd erg laag is, zijn geldverstrekkers voorzichtig aan begonnen met het verhogen van de rente. Het moment van oversluiten is dus nu.

Nu de hypotheekrente nog laag staat, is de kans erg groot dat je huidige hypotheekrente hoger is dan wat er mogelijk is als je overstapt. Dit kan tot honderden euro’s per maand opleveren. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten, maar ook met deze kosten mee berekend ben je vaak alsnog voordeliger uit. Zo is een eventuele boeterente fiscaal aftrekbaar. Nu nog tegen maximaal 43% over 2 jaar nog tegen 37%.

Het mooie van de lage rente voor de huizenbezitter is tweeledig. De maandelijkse hypotheeklasten zijn een stuk lager en de afhankelijkheid van het dan nog geringe fiscaal voordeel neemt snel af. Wordt toch besloten dat hypotheekrente echt niet langer aftrekbaar is, dan laat dat jou koud.

Heel Nederland herfinancieren tegen de lage rente
Dus in plaats van te focussen op het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek, leggen wij liever de focus op eerst massaal oversluiten van alle hypotheken in Nederland. Zorg dat heel Nederland herfinanciert tegen de huidige lage rente. Bereiken we dat punt, trekken wij aan de bel en mag de hypotheekrenteaftrek eraf.

Benieuwd of het oversluiten van jouw hypotheek interessant is en hoeveel jij kunt besparen? Onze financieel adviseurs vertellen je graag meer. Kijk hier alvast voor meer informatie of bel naar 010-4248810

Laat hypotheekrenteaftrek met rust
Eric van Veen
Neem contact op met Eric

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht