Je huis verkopen, dit kost het

Geschreven door Nick Forger op 20 december 2011

Je woning verkopen is een flinke stap. Je staat op het punt om de plek waar jaren aan herinneringen zijn opgebouwd, aan een ander over te dragen. De verkoop wil je zo goed mogelijk laten verlopen. Maar de kosten moeten ook niet te veel in de papieren lopen. Wij zetten alle uitgaven voor je op een rij. Zo weet je waar je aan toe bent.

Standaardkosten makelaar

Iedere makelaar rekent makelaarskosten of makelaarscourtage. Beide betekenen hetzelfde. Namelijk dat zij een bepaald percentage van de verkoopprijs betaald krijgen. Bij de meeste makelaars is dat tussen de 1% en 2%. Levert je woning 300.000 euro op, dan krijgt de makelaar maximaal 6.000 euro.

Daarnaast rekenen makelaars vaak opstartkosten. Dat bedrag bestaat uit de kosten voor het schrijven en plaatsen van een advertentie, het verkoopbord in jouw tuin en professionele foto’s die online komen te staan. De exacte kosten van deze service en diensten die eronder vallen verschillen per makelaar.

Zelf verkopen

Je huis zelf verkopen lijkt de goedkoopste optie. Maar het vergt wel de nodige tijd, energie en misschien zelfs stress. Je moet er veel uren insteken en omdat het waarschijnlijk geen alledaagse klus is veel zaken met vallen en opstaan uitvogelen. Een aantal zaken zijn gratis wanneer je ze zelf regelt, andere kosten alsnog geld.

Wat je zelf moet regelen:

 • De vraagprijs vaststellen bij het Kadaster
 • Energielabel aanvragen
 • Je woning verkoopklaar maken
 • Een advertentie plaatsen op Funda, andere huizensites of je social media kanalen. Hier zijn vaak kosten aan verbonden.
 • Professionele foto’s aanvragen. Hier zijn vaak kosten aan verbonden.
 • Plattegrond van de woning
 • Bezichtigingen plannen, organiseren en opvolgen
 • Koopcontract opstellen
 • Onderhandelingen voeren

kosten huis verkopen

Emoties aan de kant

Zelf geïnteresseerden rondleiden kan een flinke stap zijn. Een potentiële koper kan jouw perfecte woonkeuken er zonder pardon uit willen slopen. Of jouw droomslaapkamer afschuwelijk vinden. Het kan lastig zijn om dan je emoties buiten beschouwing te laten.

Ook het onderhandelen kan risicovol zijn. Als je geen geboren onderhandelaar bent, loop je misschien een mooier bod mis. Een bod dat een makelaar waarschijnlijk wel had ontvangen.

Verkopen via Ooms

Wanneer je besluit jouw woning te verkopen met hulp van Ooms Makelaars, vallen de zorgen van je schouders. En over de kosten doen wij niet geheimzinnig. Bij Ooms betaal je de makelaarscourtage en de kosten voor een promotiepakket. Wij rekenen geen opstartkosten.

  Wij bieden je de full package om een goede verkoop te stimuleren. Daarbij hoort onder andere een intakegesprek, bezichtigingen, de koopovereenkomst en de inspectie en overdracht. Daarnaast kennen wij de koper van jouw woning door een enorm bereik op social media, onze 9 vestigingen en een groot zoekersbestand met ruim 4.500 actieve woningzoekenden. Zo krijgt iedere potentiële geïnteresseerde jouw woning te zien en zorgen wij voor de beste verkoopprijs.

  Pas wanneer je woning is verkocht, worden onze kosten verrekend bij de notaris. Op dat moment ontvang jij de aankoopprijs en vindt de sleuteloverdracht plaats. Verkopen wij jouw woning niet? Dan betaal je niet voor onze diensten. No Cure, No Pay!

  Ook na de verkoop

  Ons werk stopt ook niet na de handtekening bij de notaris. Misschien dat een koper na twee weken, een maand of zelf langer voor je deur staat met een probleem. Er blijkt iets stuk in de woning. Of er werkt het een en ander niet. Dan sta jij er niet alleen voor. Wij geven je advies en helpen je om de situatie op te lossen. Bij grote problemen raden we bijvoorbeeld rechtsbijstand aan. Maar vaak kunnen we zelf ook bemiddelen en tot een oplossing komen.

  Onderaan de streep meer overhouden aan de verkoop van jouw woning?
  Verkoop jouw woning met Ooms Makelaars!

  Je huis verkopen, dit kost het
  Nick Forger
  Neem contact op met Nick

  Interessant nieuws

  Bekijk overzicht
  Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

  Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

  Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
  Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

  Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

  Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
  Bekijk overzicht