Kangoeroewonen, is dat iets voor jou?

Geschreven door Leonie de Wit op 14 maart 2022

In Scandinavië is het al de normaalste zaak van de wereld: een kangoeroewoning. Meerdere generaties trekken bij elkaar in en helpen elkaar met de zorg. Zo kun je jouw ouders helpen die wat ouder worden en zij kunnen jou weer helpen aan een woning, als jij als starter er maar niet tussen lijkt te komen. Maar wat houdt het precies in en hoe werkt het?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een kangoeroewoning is om elkaar te helpen. Of je kiest er natuurlijk voor omdat je het gezellig vindt. De hulp werkt twee kanten op, want (groot)ouders hebben niet per definitie zorg nodig. In een tijd waarin starters moeilijk een woning kunnen vinden, zou kangoeroewonen een oplossing kunnen bieden.

Wanneer jij, met je eventuele gezin, een gezamenlijke voordeur deelt met bijvoorbeeld jouw ouders, dan wordt dat kangoeroewonen genoemd. Veel banken hebben de financiering van een kangoeroewoning door middel van een hypotheek nog niet omarmd, maar daar komt nu verandering in. Deze woonvorm maakt nu ook in Nederland een opmars, waardoor hypotheekverstrekkers niet kunnen achterblijven.

Is kangaroewonen financieel gunstig?
Een kangoeroewoning is gunstig als je bedenkt dat beide gezinnen de kosten met betrekking tot het vastgoed delen. Volgens het kadaster wordt de woning, ook al woon je er met meerdere generaties, als één onroerend goed gezien. Je hebt dus ook maar één hypotheek nodig. Meerdere gezinnen kopen de eigendom in mede-eigendom zoals dat wordt genoemd en álle eigenaren tekenen voor de lening.

Als er meerdere generaties onder één dak gaan wonen, kan dit de waarde van de woning wel beïnvloeden. Dit kan zowel in positieve als negatieve zin. Houd daar rekening mee bij het afsluiten van een hypotheek of het aanvragen van een bouwdepot (om dubbele bewoning te realiseren).

Hypotheek aanvragen
De kangoeroewoning is nu nog een niche, maar wel een fenomeen dat in de toekomst groter kan worden. Zeker met de vergrijzing en de huidige krapte op de woningmarkt, kan het oplossing bieden. Het aantal ouderen dat langer zelfstandig wil wonen, neemt flink toe. Toch staat slechts een kleine groep geldverstrekkers hiervoor open. Ooms Financieel Adviseurs heeft ervaring met de zogenoemde ‘kangoeroe-hypotheek’ en kan je hierin adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Kangoeroewonen, is dat iets voor jou?
Sandra van Pinxteren
Neem contact op met Sandra

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
NVHP waarschuwt alert te zijn bij meeneemregeling

NVHP waarschuwt alert te zijn bij meeneemregeling

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) adviseert om goed op te letten bij meeneemregelingen, omdat de voorwaarden van de hypotheekverstrekker per aanbieder kunnen...
Wat is het verschil tussen een huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract wanneer je uit elkaar gaat?

Wat is het verschil tussen een huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract wanneer je uit elkaar gaat?

Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die op elkaar lijken. Toch zijn er enkele verschillen, bijvoorbeeld bij de beëindiging van de relatie. Ook zijn er...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie