Je reisverzekering, heb jij het goed geregeld?

Geschreven door Leonie de Wit op 1 mei 2023

De vakantieperiode is weer aangebroken. We gaan natuurlijk uit van een fijne vakantie zonder ongelukken, ziekte en annuleringen. Maar wat als het wel mis gaat? Het is belangrijk om goed te kijken naar de reis- en annuleringsverzekering die je hebt of gaat afsluiten.

In het nieuws kwam naar voren dat een groeiend aantal Nederlanders in het buitenland in problemen komt door torenhoge zorgkosten. Sommigen moeten zelfs hun huis verkopen om de rekening te betalen. Verzekeraars waarschuwen dan ook: controleer voor vertrek of medische kosten gedekt zijn.

Checklist voor een buitenlandse reis:

  • Check of de reisverzekering ook medische kosten dekt;
  • Check of repatriëring is gedekt;
  • Check of je Europa of werelddekking nodig hebt voor jouw vakantie;
  • Check of je dekking nodig hebt voor eventuele gevaarlijke sporten die je gaat beoefenen;
  • Check of in de aanvullende zorgverzekering buitenlanddekking zit.

Heb je onverhoopt zorg nodig in het buitenland? Bel dan voor behandeling met jouw zorgverzekeraar of de alarmcentrale van jouw reisverzekering. Wanneer dit door paniek niet gelijk lukt, doe het dan alsnog zo snel mogelijk achteraf.

Zorgverzekering
Via het basispakket van jouw zorgverzekering krijg je in principe tot het Nederlandse tarief vergoed. Daar zit ook direct de adder onder het gras. In veel landen zijn de zorgkosten vele malen hoger. Zo betalen in de VS patiënten maar liefst vijf keer zoveel per behandeling. In landen zoals Turkije, Spanje of Oostenrijk zijn vooral tarieven in privéklinieken hoger en nu is het zo dat alle zorg rond de Middellandse Zee gericht is op privéklinieken.

Het verschil in die kosten kun je verzekeren door de aanvullende dekking ‘medische kosten’ op je reisverzekering optioneel mee te verzekeren. Ook het verplichte (ongebruikte) eigen risico op je zorgverzekering is dan gedekt.

Een doorlopende of kortlopende reisverzekering
Met een doorlopende reisverzekering, ben je het hele jaar verzekerd. Zo hoef je er eigenlijk nooit aan te denken. Handig wanneer je spontaan een weekje weggaat of besluit langer te blijven op je vakantie. Wanneer kies je voor een doorlopende reisverzekering? Ga je vaker dan een keer per jaar op vakantie naar het buitenland en weekendjes weg? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak het meest gunstig. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één reis en loopt dus totdat je weer thuiskomt.

Dekking
Wat wel en niet gedekt wordt bij een doorlopende reisverzekering, hangt sterk af van de verzekeraar waar je de reisverzekering hebt afgesloten. ‘Het is mogelijk om zaken die niet standaard gedekt worden optioneel mee te verzekeren’, zo legt Wendy Denk (Manager en adviseur verzekeringen bij Ooms Financieel Adviseurs) uit. ‘Hierbij maakt het niet uit of je een kortlopende reisverzekering hebt afgesloten of een doorlopende reisverzekering. Het verschilt per verzekeraar of zij een uitgebreide of een basisdekking bieden, waar je eventueel aanvullende dekkingen aan kunt toevoegen.’

Annuleringsverzekering
Een standaard annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer je reis niet doorgaat of eerder wordt afgebroken. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld ziekte of het overlijden van een familielid, maar soms ook als je een nieuwe baan hebt en direct moet beginnen. Het gaat om een onvoorziene verzekerde gebeurtenis die de vakantie onmogelijk maakt. Ook bij een annuleringsverzekering kun je kiezen voor een doorlopende verzekering. Bij de meeste verzekeraars geldt dat de annuleringsverzekering binnen 14 dagen na het boeken van de reis afgesloten dient te zijn.

Heb je vragen?
Ga je op vakantie en twijfel je over jouw reis- of annuleringsverzekering? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dat is het fijne van een adviseur bij Ooms Financieel Adviseurs, die kun je hier altijd voor benaderen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Je reisverzekering, heb jij het goed geregeld?
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie