Is jouw nieuwe huis wel echt een woning?

Geschreven door Sytske Kooijman op 23 juli 2020
Voorkom verrassingen bij de aankoop en neem je eigen taxateur mee
Ga je binnenkort een huis kopen? Laat dan in een vroegtijdig stadium een taxatierapport opmaken door een erkend taxateur en niet pas wanneer de geldverstrekker hier om vraagt. Je kunt namelijk voor vervelende verrassingen komen te staan als je achteraf pas een taxatie laat doen. Bijvoorbeeld dat je nieuwe stulp eigenlijk helemaal geen woning is…

Zonder geregistreerd huisnummer, geen woning
Na een tijd zoeken naar een woning die voldoet aan jouw wensen, is het tekenen van het koopcontract een bijzonder moment. Maar het komt voor dat het achteraf opgestelde taxatierapport minder heugelijk nieuws brengt. Sytske Kooijman, taxateur bij Ooms Taxaties, treft geregeld verrassingen aan bij haar taxaties. Zo ook met een koper van een appartement met huisnummer 109B II: “Tijdens mijn taxatie van het appartement werd duidelijk dat het nummer niet bekend was bij de gemeente. Dat is geen goed nieuws, want dat betekent dat je er officieel niet mag wonen. Dat is een flinke tegenvaller als de verdieping op het uiterlijk aan alle eisen van een woning voldoet. Daarnaast is de waarde van zo’n appartement veel lager, dan wanneer deze wél als woning geregistreerd zou staan. En dat heeft weer invloed op de hypotheek.” In dit geval is de enige oplossing het aanvragen van een huisnummer bij de gemeente, maar dit kost veel tijd en gaat meestal via een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning). Bovendien is het mogelijk dat de gemeente de aanvraag weigert of voorwaarden verbindt aan het toekennen van een huisnummer, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een brandtrap. Kortom: daar zit je als koper niet op te wachten en al helemaal niet achteraf!

Jouw taxateur controleert het vooraf
Dit soort nare tegenslagen kun je voor zijn door simpelweg zelf een taxateur in de arm te nemen en eerst een taxatierapport op te laten maken van de woning die je op het oog hebt. Naast dat de taxateur inzicht geeft in de documenten uit het Kadaster, raadpleegt zij namelijk ook de gemeente waarbinnen jouw te kopen huis staat. Op die manier kom je belangrijke informatie te weten die van invloed kan zijn op de waarde van de woning, zoals bestemming, aanschrijvingen, verleende vergunningen en of een woning überhaupt wel bestaat in de gemeentelijke basisadministratie. “Iedere gemeente houdt bij welke adressen in die gemeente bestaan en welke bestemming de adressen hebben. Het feit dat er een nummerbordje op de gevel zit of dat een adres in een eigendomsbewijs of splitsingsakte wordt genoemd, betekent nog niet dat het adres volgens de gemeente bestaat.” Staat een adres niet geregistreerd in de gemeentelijke basisadministratie, kan men zich er niet op inschrijven en kun je er dus ook niet gaan wonen. Wel zo prettig om dit op voorhand te weten, voordat je je hart (en geld) verpandt aan een huis.

Regel een taxateur en voorkom verrassingen
Ga dus goed beslagen ten ijs en laat de achtergrond van je toekomstige woning uitzoeken. Als belangrijke tip geeft Sytske mee: “Kies altijd voor een gecertificeerd taxateur die is aangesloten bij het NRVT. Laat je taxatie door een taxateur van Ooms doen en je kan er van op aan dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.”

Kunnen we jou helpen?
Geïnteresseerd in een taxatie van Ooms Taxaties of heb je vragen over dit onderwerp? We helpen je graag! Telefonisch, via videobellen of op kantoor. Voor meer informatie klik je hier. Neem contact met ons op via 010 – 424 88 10 of via taxaties@ooms.com. Met Ooms heb je alles onder controle, van A tot Z. Daarom Ooms.
Is jouw nieuwe huis wel echt een woning?
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Deze week is Dupa 2.0 live gegaan. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, TEGOVA NL en RICS met betrekking tot de meest recente regelgeving inzake...
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Bekijk overzicht