Is het interessant om jouw spaarhypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek?

Geschreven door Leonie de Wit op 8 december 2021

Heb jij nog een spaarhypotheek? Met de huidige lage hypotheekrentes kan het een optie zijn om bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek om te zetten in een aflossingsvrije hypotheek. Hiermee kun je je je maandlasten drastisch verlagen. Is dit voor jou interessant?

Bij een bankspaarhypotheek zet je maandelijks geld apart op een spaarrekening die geblokkeerd is. Aan het einde van de looptijd wordt de spaarhypotheek daarmee volledig afgelost. Sinds 2013 kun je geen nieuwe spaarhypotheken meer afsluiten. Bij spaarhypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten heb je nog wel recht op hypotheekrenteaftrek. Het voordeel hiervan is dat je maximale hypotheekrenteaftrek hebt, omdat je rente betaalt over het volledige hypotheekbedrag.

Lage hypotheekrente, hogere maandlasten
De hypotheekrentes zijn nu erg laag. Dit is vaak nadelig voor een spaarhypotheek. Bij een spaarhypotheek moet de huiseigenaar naast de rente ook maandelijks een spaarpremie overmaken. Indien bij het vervallen van de rentevasteperiode de rente laag is bij een spaarhypotheek, dan heeft dit gevolgen voor de bijbehorende spaarpremie. De spaarrente die je ontvangt over het opgebouwde bedrag, is gelijk aan de hypotheekrente.

Een lage rente betekent dus maandelijks méér geld inleggen om hetzelfde bedrag op te bouwen. Je compenseert dit dus met een hogere spaarpremie, waardoor je maandlast ook stijgt.

Spaarhypotheek omzetten aan het einde van rentevaste periode
Wanneer je aan het einde van je rentevaste periode zit, is er sprake van een renteherziening.

Oftewel, je mag een nieuw rentetarief kiezen. Met de lage rentes van nu, gaat je spaarpremie omhoog. Dit is niet van toepassing wanneer je je hypotheek omzet naar aflossingsvrij. Dan geniet je dus van de laagst mogelijke maandlasten. Dat kan in dit geval gunstig uitpakken.

Ook wanneer je rentevaste periode nog niet afloopt, kan het voordelig zijn om over te stappen naar aflossingsvrij. Wel dien je rekening te houden met het feit dat je niet aflost. Als huiseigenaar moet je aan het eind van de looptijd de lening volledig en in één keer afbetalen. Om dat te kunnen betalen moet je daarvoor voldoende geld opzij hebben gelegd.

Bankspaarhypotheek belastingvrij omzetten, hoe werkt het?
Een spaarhypotheek kan je sinds 1 april 2017 belastingvrij omzetten in een aflossingsvrije hypotheek. Dit werkt zo. Je neemt tussentijds het opgebouwde tegoed in de spaarpot belastingvrij op, daarmee dien je een deel van de uitstaande hypotheekschuld af te lossen. Voor de resterende hypotheek wordt vervolgens een nieuwe hypotheeklening afgesloten. Wanneer je bij het omzetten van een bankspaarhypotheek kiest om over te sluiten naar een aflossingsvrije hypotheek, dan leidt dat tot fors lagere maandlasten.

Advies nodig?
Wil je zeker weten of je spaarhypotheek omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek voor jou financieel verstandig is? Wij kijken graag met je mee voor een passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Is het interessant om jouw spaarhypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek?
Gert-Jan Lodder
Neem contact op met Gert-Jan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
‘Met het Haalbaarheidscertificaat van Ooms kochten wij ons droomhuis’

‘Met het Haalbaarheidscertificaat van Ooms kochten wij ons droomhuis’

Wist je dat je met een haalbaarheidscertificaat van Ooms je kansen op een woning aanzienlijk vergroot? Zo ondervonden ook Frits en Els. Ook kwamen zij erachter dat ze meer konden lenen dan ze...
Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer

Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer

Het vakantieseizoen staat voor de deur en velen van ons zijn al druk bezig met het plannen van de perfecte (auto)vakantie. Maar voordat je de koffers inpakt en de weg op gaat, is het...
Bekijk overzicht