Hypotheekrente stijgt: gaat je maximale hypotheek omhoog of omlaag?

Geschreven door Leonie de Wit op 9 mei 2022

De hypotheekrentes zijn aan het stijgen. Dat betekent dat je maandlasten hoger zullen uitvallen. Je zou denken dat jouw maximale hypotheek nu lager uitvalt. Maar is dit wel zo?

In principe betekent een hogere hypotheekrente dat je een minder hoog bedrag kunt lenen voor de aanschaf van een woning. De maximale leensom wordt namelijk bepaald aan de hand van het maximale bedrag dat je verantwoord aan maandlasten kan betalen. Als het rentecomponent daarbij toeneemt kan er minder worden aangewend voor de aflossing.

Voorbeeld: Je hebt een hypotheek van 400.000 euro. Een rentestijging van 0,1 procentpunt zorgt ervoor dat je maandelijks bruto minimaal € 33,33 euro extra aan rente betaalt.

Voorbeeld:
- De annuïtaire maandlast bij een hypotheek van € 400.000,- met een rente van 2% is € 1.479,- bestaande uit € 667,- aan rente en € 812,- aan aflossing.

- De annuïtaire maandlast bij een hypotheek van € 400.000,- met een rente van 2,1 % is € 1.499,- bestaande uit € 700,- aan rente en € 799,- aan aflossing.

De maximale hypotheek
Over het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het percentage van dat inkomen wat je mag besteden aan woonlasten. Iedereen met een woning (huur of koop) heeft bepaalde vaste lasten en je houdt verhoudingsgewijs meer geld over als je meer verdient. Maar ook de rente speelt een grote rol. En dat is logisch natuurlijk. Bij een hoge rente zijn de maandlasten hoger en kun je minder lenen. Het bedrag dat je mag besteden aan woonlasten is afhankelijk van de rente, ook wel toetsrente genoemd. Wanneer we kijken naar deze toetsrente, gebeurt er iets opvallends. Want wanneer je net in een andere categorie valt qua rentepercentage, kan de maximale hypotheek omhoog schieten.

Voorbeeld: Iemand met een inkomen van 40.000,- per jaar kan bij een rentepercentage van 2% een hypothecaire financiering verkrijgen van maximaal € 180.365,-. Maar wanneer de rente 2,01% is, dan is de maximale hypothecaire financiering € 189.128,-.

Zo zie je dat het niet altijd negatief uitvalt wanneer de rente net iets hoger gestegen is.

Kunnen we je helpen?
Ooms Financieel Adviseurs weet uiteraard exact om welke rentepercentages dit gaat. Want bij sommige rentepercentages val je net in een andere categorie en schiet de maximale hypotheek weer omhoog. In basis kun je dus inderdaad door de hogere rente minder lenen, maar er zijn uitzonderingen. En dan kan het dus zijn dat je meer kan lenen dan je dacht. Ben je benieuwd naar jouw maximale hypotheek? We rekenen het graag voor je uit. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Hypotheekrente stijgt: gaat je maximale hypotheek omhoog of omlaag?
Gert-Jan Lodder
Neem contact op met Gert-Jan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie