Hypotheekrente stijgt: gaat je maximale hypotheek omhoog of omlaag?

Geschreven door Leonie de Wit op 9 mei 2022

De hypotheekrentes zijn aan het stijgen. Dat betekent dat je maandlasten hoger zullen uitvallen. Je zou denken dat jouw maximale hypotheek nu lager uitvalt. Maar is dit wel zo?

In principe betekent een hogere hypotheekrente dat je een minder hoog bedrag kunt lenen voor de aanschaf van een woning. De maximale leensom wordt namelijk bepaald aan de hand van het maximale bedrag dat je verantwoord aan maandlasten kan betalen. Als het rentecomponent daarbij toeneemt kan er minder worden aangewend voor de aflossing.

Voorbeeld: Je hebt een hypotheek van 400.000 euro. Een rentestijging van 0,1 procentpunt zorgt ervoor dat je maandelijks bruto minimaal € 33,33 euro extra aan rente betaalt.

Voorbeeld:
- De annuïtaire maandlast bij een hypotheek van € 400.000,- met een rente van 2% is € 1.479,- bestaande uit € 667,- aan rente en € 812,- aan aflossing.

- De annuïtaire maandlast bij een hypotheek van € 400.000,- met een rente van 2,1 % is € 1.499,- bestaande uit € 700,- aan rente en € 799,- aan aflossing.

De maximale hypotheek
Over het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het percentage van dat inkomen wat je mag besteden aan woonlasten. Iedereen met een woning (huur of koop) heeft bepaalde vaste lasten en je houdt verhoudingsgewijs meer geld over als je meer verdient. Maar ook de rente speelt een grote rol. En dat is logisch natuurlijk. Bij een hoge rente zijn de maandlasten hoger en kun je minder lenen. Het bedrag dat je mag besteden aan woonlasten is afhankelijk van de rente, ook wel toetsrente genoemd. Wanneer we kijken naar deze toetsrente, gebeurt er iets opvallends. Want wanneer je net in een andere categorie valt qua rentepercentage, kan de maximale hypotheek omhoog schieten.

Voorbeeld: Iemand met een inkomen van 40.000,- per jaar kan bij een rentepercentage van 2% een hypothecaire financiering verkrijgen van maximaal € 180.365,-. Maar wanneer de rente 2,01% is, dan is de maximale hypothecaire financiering € 189.128,-.

Zo zie je dat het niet altijd negatief uitvalt wanneer de rente net iets hoger gestegen is.

Kunnen we je helpen?
Ooms Financieel Adviseurs weet uiteraard exact om welke rentepercentages dit gaat. Want bij sommige rentepercentages val je net in een andere categorie en schiet de maximale hypotheek weer omhoog. In basis kun je dus inderdaad door de hogere rente minder lenen, maar er zijn uitzonderingen. En dan kan het dus zijn dat je meer kan lenen dan je dacht. Ben je benieuwd naar jouw maximale hypotheek? We rekenen het graag voor je uit. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Hypotheekrente stijgt: gaat je maximale hypotheek omhoog of omlaag?
Gert-Jan Lodder
Neem contact op met Gert-Jan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Zit er een rampenclausule in jouw testament?

Zit er een rampenclausule in jouw testament?

Aan sommige dingen wil je niet denken. Dingen die je leest en ziet in de media. Een vliegtuig dat neerstort. Een auto-ongeluk met een dodelijke afloop. Of de situatie dat twee...
Een huis bezichtigen? Bereid je goed voor met deze 7 tips

Een huis bezichtigen? Bereid je goed voor met deze 7 tips

Ben je op zoek naar een nieuw huis? Een huis bezichtigen is niet iets is wat je dagelijks doet. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je bezichtiging soepel verloopt en je de juiste...
Bekijk overzicht