Hypotheeknormen voor 2023 bekend

Dankzij maatregelen van het kabinet valt de verkrapping van de normen mee. Toch kunnen veel huishoudens in 2023 minder lenen dan dit jaar. Dat komt vooral door de stijgende rente en de inflatie. Mensen met een flinke loonstijging kunnen vaak wel meer lenen dan dit jaar.

Het enorme koopkrachtpakket dat het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, zorgt ervoor dat het Nibud de financierings-lastpercentages voor 2023 minder hoeft te verkrappen dan het instituut eerder dacht, zo valt te lezen op Nibud.nl. Dankzij de koopkrachtondersteuning via belastingen en heffingskortingen en het laag houden van de energierekening via het prijsplafond, houden mensen toch meer in hun portemonnee over dan eerder dit jaar leek. En met de loonstijging kan er zelfs wat extra geld naar de hypotheek.

Loonstijging
Hoewel de koopkrachtondersteuning via de belastingen en heffingskortingen fors is, is deze ondersteuning niet genoeg. De inflatie is dusdanig hoog dat bij een gelijke rente en een gelijkblijvend inkomen de meeste huishoudens zullen merken dat ze in 2023 minder kunnen lenen dan dit jaar. Mensen met een flinke loonstijging kunnen volgend jaar vaak wel meer lenen dan dit jaar. De stijgende hypotheekrentes dit jaar hebben veel meer invloed op de leencapaciteit dan de verandering in de financieringslastpercentages. Daardoor is de leencapaciteit op dit moment al duidelijk lager dan begin dit jaar.

Financieringslast-percentages
Met de financierings-percentages wordt bepaald welk percentage van je bruto inkomen je maximaal mag gebruiken voor de bruto hypotheeklasten. Bij het berekenen van de financieringslastpercentages houdt het Nibud rekening met een aantal zaken. Om grote verschillen in de leencapaciteit per jaar te voorkomen, kijken ze altijd naar het gemiddelde uitgavenpatroon van de afgelopen 4 jaar. Doorgaans kijken ze naar de hoogte van de uitgaven van januari, maar vanwege de hoge inflatie dit jaar is het uitgavenniveau van juli 2022 gebruikt. Daarnaast is er vanwege de inflatie een verzwaarde stresstest gehouden om te kijken of alle huishoudens de minimale uitgavenbedragen en de energiekosten kunnen betalen in 2023. Alleen de huishoudens met inkomens tot € 31.000 per jaar doorstonden de test niet. Voor deze huishoudens zijn de financieringslastpercentages naar beneden aangepast.

Tweeverdieners
Hypotheekverstrekkers kunnen vanaf 1 januari 2023 bij tweeverdieners het tweede inkomen volledig meenemen bij de bepaling van de maximale hypotheek. Tweeverdieners kunnen dan dezelfde hypotheek krijgen als eenverdieners met hetzelfde bruto-inkomen. Beide inkomens worden voor 100 procent meegeteld bij het bepalen van het financieringslastpercentage.

Onzekere tijden
De onzekerheid die de hoge inflatie en de huidige grillige energiemarkt met zich meebrengen, vraagt van consumenten om verder te kijken dan alleen de normen. ‘Om die reden adviseren wij dan ook om eerst een afspraak te maken met jouw financieel adviseur, voordat je bepaalde keuzes maakt. Een maximale hypotheek betekent soms ook dat je minder geld overhoudt voor andere zaken. Het is belangrijk om daar goed over na te denken, aldus Ooms Financieel Adviseur Mariëlle Moerman.

Vragen?
Ben jij benieuwd wat deze aanpassing voor jouw maximale hypotheek betekent? Wil je weten of het verstandig is om dit jaar nog een hypotheek aan te vragen? We kijken graag met je mee. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Bron: www.nibud.nl

Hypotheeknormen voor 2023 bekend
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Begin je eigen bedrijf: essentiƫle tips voor een succesvolle start

Begin je eigen bedrijf: essentiƫle tips voor een succesvolle start

Het starten van een eigen bedrijf is een spannende stap vol uitdagingen. Voordat je begint, is het belangrijk om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, vooral op het gebied van...
Ouders, let op wanneer je een fatbike koopt voor je kinderen!

Ouders, let op wanneer je een fatbike koopt voor je kinderen!

Het gebruik van fatbikes door kinderen leidt steeds vaker tot ernstige ongelukken, waaronder hersenletsel. Experts benadrukken dat kinderen onder de 16 jaar geen fatbike zouden moeten gebruiken....
Bekijk overzicht