Huis verduurzamen: je bespaart geld en je woning wordt meer waard
Wil je je koophuis verduurzamen, maar heb je geen flinke spaarpot? Je kunt je hypotheek inzetten om je huis duurzamer te maken. Je bespaart geld en je huis wordt meer waard. Win-win dus. Wij leggen uit hoe het werkt.
Je kunt zowel bij een nieuw huis als bij je huidige woning je hypotheek inzetten om je verduurzamingsproject te financieren. Bij een nieuwe woning kun je de verduurzaming direct meenemen in je hypotheek. Je kunt zelfs meer lenen hierdoor. Koop je een huis met een energielabel van minimaal A++, dan kun je standaard tot 9.000 euro meer lenen. Dit is vaak het geval bij een nieuwbouwwoning. Koop je een nul-op-de-meterwoning, waarbij je huis alle energie die het verbruikt zelf opwekt, dan kun je zelfs tot 25.000 euro meer lenen.
Hogere maximale hypotheek
Naast het meer kunnen lenen dan op je inkomen kun je ook een hogere hypotheek afsluiten. Waar je normaal gesproken maximaal 100 procent van je woningwaarde kunt lenen, is dit als je wilt verduurzamen bij de meeste banken tot 106 procent. Koop je dus een huis van 300.000 euro, dan kun je 318.000 euro lenen en 18.000 euro gebruiken voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of dikker glas.
Als je je huidige woning wilt verduurzamen, kan dit ook via jouw hypotheek. Wellicht heb je bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving. Die hogere inschrijving houdt in dat de notaris bij het Kadaster een hoger bedrag heeft aangegeven dan je daadwerkelijke hypotheek is. Je kunt dan je hypotheek verhogen tot dat bedrag, zonder notariskosten te maken. De bank kijkt dan wel opnieuw naar je financiële situatie, maar na akkoord krijg je het geld of wordt het in een bouwdepot geplaatst.
Een andere optie is om een tweede hypotheek af te sluiten. In sommige gevallen kun je je hypotheek ook oversluiten, maar dat is niet altijd even gunstig nu de hypotheekrente gestegen is. ‘Over het algemeen zien we dat dat huiseigenaren bij grotere projecten vaak kiezen voor het verhogen van hun hypotheek en bij kleinere verduurzamingsklussen ervoor kiezen om eigen geld te gebruiken of gebruik te maken van subsidies of een (renteloze) lening via het Warmtefonds,’ legt Ooms Financieel Adviseur Edo van der Wouden uit.
Geld besparen
Ben je benieuwd wat je zou kunnen besparen per maand? ‘De besparing is doorgaans groter dan de stijging van de maandlast. En daarnaast krijg je bij sommige geldverstrekkers een extra korting bij verduurzaming. Doordat verduurzaming onderdeel is van verbetering van de woning zijn zowel de rente áls de bijkomende kosten fiscaal aftrekbaar. Plus het feit dat je woning meer waard is geworden en natuurlijk moet je ook het extra wooncomfort niet vergeten. Dat is niet in geld uit te drukken, maar wel heel waardevol.’
Wil jij verduurzamen?
Wil jij verduurzamen en ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden? We voorzien je graag van advies. Vraag hier een vrijblijvend advies aan met een van onze adviseurs.