Hoe zwaar telt mijn studieschuld mee voor mijn hypotheek?

Hoe zwaar telt mijn studieschuld mee voor mijn hypotheek?

Geschreven door Leonie de Wit op 24 maart 2022

Kun je met een studieschuld een huis kopen? Jazeker. Je studieschuld beïnvloedt wel de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen om een huis te kopen. Al is dit bedrag in 2022 hoger dan in voorgaande jaren. Hoe het precies allemaal zit? Wij leggen het graag aan je uit.

Jouw studieschuld telt mee bij het berekenen van jouw hypotheek. Heb je een studieschuld opgebouwd de afgelopen jaren, maar wil je wel een huis kopen? Dan krijg je in 2022 een hogere hypotheek dan de voorgaande jaren. De studieschuld telt in 2022 namelijk minder zwaar mee dan in voorgaande jaren.

Invloed studieschuld op hypotheek

Om te bepalen hoeveel je maximaal mag lenen, is de geldverstrekker wettelijk verplicht gebruik te maken van de normen die zijn opgesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze zogeheten Nibud-normen bepalen het maximale percentage van je bruto-inkomen dat je mag uitgeven aan hypotheeklasten. Wanneer je elke maand rente en aflossing betaalt over een studieschuld, dan houd je minder geld over voor de hypotheeklasten. De hypotheekverstrekker kijkt naar de hoogte van de oorspronkelijke schuld. Hoeveel je hebt afgelost, maakt meestal geen verschil. Het maakt wel verschil of je een basisbeurs hebt gehad of niet.

Als je een studieschuld hebt, dan vermindert dat dus het bedrag dat je mag lenen bij het aangaan van een hypotheek. Overigens is de invloed van een studieschuld minder groot, dan bij een andere lening. De wegingsfactor, zoals dat genoemd wordt, bij een 'gewone' schuld ligt namelijk beduidend hoger dan die van een studieschuld, tot wel 2% van het bedrag dat je hebt geleend. De wegingsfactor bij een studieschuld is afhankelijk van welk type studieschuld jij hebt. Bij een studieschuld uit het oude stelstel (voor 1-9-2015) is die factor 0,65%. Bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel na 1-9-2015) is het percentage 0,35%.

Hypotheek met studieschuld

Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Het is een fabel dat je helemaal geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt. Heb je een studieschuld en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie