Hoe zit het met jouw pensioen?

Geschreven door Leonie de Wit op 12 november 2021

Dat het belangrijk is om een goed pensioen op te bouwen, weet je waarschijnlijk wel. Dat maakt het vreemd dat de meeste mensen eigenlijk geen idee hebben hoe ze er nu precies voor staan. Niet erg handig, want een vast contract garandeert niet altijd een goed pensioen. Hoe zit het met jouw pensioen?

Je bent in het bezit van een vast contract, een prima inkomen en als het goed is legt je werkgever elke maand geld voor je oude dag apart. Goed geregeld, toch? Werknemers vinden het weliswaar belangrijk dat hun werkgever de pensioenopbouw regelt, maar wat zo’n pensioenregeling precies inhoudt is niet altijd even duidelijk.

Hoe werkt een pensioen nu eigenlijk?
Een pensioen bestaat uit drie onderdelen. De eerste pijler is het basisinkomen volgens de Algemene ouderdomswet (AOW). Dit is een klein maar vast bedrag dat iedere Nederlander van de overheid ontvangt. De tweede pijler is je pensioenfonds. Dit is het fonds waar je werkgever elke maand een vast bedrag instopt. Het idee is dat fondsbeheerders dit geld kunnen beheren en investeren, zodat je er meer uit terugkrijgt dan je erin stopte. Je kunt ook zelf een particuliere verzekering afsluiten. Niet elke werkgever biedt een pensioenregeling aan. De derde pijler bestaat dan ook uit alles wat je zelf regelt, zoals pensioenrekeningen bij de bank of eigen investeringen.

Pensioen via particuliere verzekeringen
Je kunt zelf een particuliere verzekering afsluiten, zoals bijvoorbeeld een pensioenverzekering, een lijfrenteverzekering of een koopsompolis. Je kunt ook zelf sparen, beleggen of op een andere manier vermogen opbouwen voor later. Iedereen met een Nederlands paspoort bouwt in ieder geval AOW op. Voor een aanvullend pensioeninkomen dien je zelf te zorgen, bijvoorbeeld via een particuliere verzekering. Als zelfstandig ondernemer kun je ook jaarlijks een percentage van de winst aan de fiscale oudedagsreserve toevoegen. De Belastingdienst houdt daar in de aangifte rekening mee, oftewel het is fiscaal aantrekkelijk.

Pensioenleeftijd
De leeftijd waarop je AOW krijgt, is op dit moment 66 jaar en 4 maanden. Die leeftijd wordt elk jaar iets opgeschroefd. In 2024 is de leeftijd 67 jaar. Uiteindelijk zal het 68 jaar worden. De AOW bedraagt in 2021 circa 1226 euro netto per maand voor een alleenstaande en 838 euro netto voor een gehuwde of samenwonende, inclusief vakantiegeld.

Wat kun je het beste wanneer regelen?
Een pensioen opbouwen, daar kun je eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Wanneer je begint met werken, begin je idealiter ook met pensioen opbouwen. Wanneer je leven iets stabieler is, in je dertigerjaren kun je wellicht beginnen met wat extra’s te beleggen, al is het maar vijftig euro per maand. Zo begin je op een laagdrempelige manier met geld opbouwen dat je later misschien nodig hebt.

Nog eens 10 jaar later is het goed om naar je andere vaste lasten te kijken. Hoe staat je hypotheek er voor? Hoe eerder die is afgelost, hoe meer zekerheid en lagere vaste lasten je later hebt. Na je vijftigste ben je er al bijna en kun je gerichtere acties en voorbereidingen uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Zorg dan dat je hypotheek is afgelost en je een plan hebt.

Jouw partner in elke levensfase
Heb je vragen over jouw pensioen? Of het nu gaat om jouw hypotheek of een eventuele verzekering. We kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij voorzien je graag van advies.

Hoe zit het met jouw pensioen?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
‘Met het Haalbaarheidscertificaat van Ooms kochten wij ons droomhuis’

‘Met het Haalbaarheidscertificaat van Ooms kochten wij ons droomhuis’

Wist je dat je met een haalbaarheidscertificaat van Ooms je kansen op een woning aanzienlijk vergroot? Zo ondervonden ook Frits en Els. Ook kwamen zij erachter dat ze meer konden lenen dan ze...
Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer

Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer

Het vakantieseizoen staat voor de deur en velen van ons zijn al druk bezig met het plannen van de perfecte (auto)vakantie. Maar voordat je de koffers inpakt en de weg op gaat, is het...
Bekijk overzicht