Hoe zit het met de verzekering bij achterstallig onderhoud?
Hoe vaak maak jij jouw dakgoot schoon? Grote kans dat dit minder dan een keer per jaar is of zelfs nooit. Hoe zit het eigenlijk met de verzekering als je schade oploopt door achterstallig onderhoud?
De helft van de onderzochte huiseigenaren maakt minder dan een keer per jaar de dakgoot schoon, en 18 procent zelfs nooit. Zo blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht en Mainplus. Erg verstandig is dat niet, want een verstopte afvoer van die goot kan voor waterschade zorgen. Zo kan een dakgoot overstromen en kan er water in een wand belanden. Lekkage dus.
Dezelfde vraag kunnen we stellen over jouw open haard. Niets lekkerder dan een beetje warmte als we de verwarming met de huidige gasprijzen een standje lager zetten, maar wanneer is de schoorsteen voor het laatst gereinigd? Weet je dat dit zeker een keer per jaar moet om de kans op schoorsteenbranden, rook- en roetschade of zelfs koolmonoxidevergiftiging te verkleinen? Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts 22 procent van de mensen dit jaarlijks doet.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe vaak wordt het houtwerk geschilderd? Iets wat elke 5 jaar moet gebeuren om waterschade te voorkomen. Hoe vaak test jij je rookmelder? Heb je überhaupt een rookmelder, ondanks dat dit sinds juli van dit jaar verplicht is.
Hoe zit het met de verzekering?
‘Grote kans dat schade niet wordt gedekt, wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud’, legt Ooms Verzekeringsadviseur Wendy Denk uit. ‘Een schade-expert kan over het algemeen zien of een brand in een schoorsteen is ontstaan door slecht onderhoud. Dat geldt net zo goed voor lekkages als gevolg van slecht onderhoud aan de dakgoten.’ Als je een koophuis hebt, is het verstandig om altijd bewust te zijn van het onderhoud dat moet gebeuren.
Als je de schade namelijk had kunnen voorkomen, vergoedt de opstalverzekeraar de schade in de meeste gevallen niet. ‘Veel mensen bezuinigen in deze tijd op huishoudelijke kosten door onderhoud uit te stellen. Maar uiteindelijk kan die keuze je dus meer kosten dan het je oplevert. Controleer dus bijvoorbeeld goed je dakgoot op verstopping. En als je toch op de ladder staat, neem ook eens een kijkje op het dak om te zien of er dakpannen los zitten.’
Check de polisvoorwaarden van je opstalverzekering
Wil je weten in welke gevallen je kunt rekenen op dekking door je opstalverzekering? Controleer dan je polisvoorwaarden, zodat je weet waar je aan toe bent. Heb je vragen? Je kunt ons altijd vrijblijvend benaderen.