Hoe zit het met de overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers in 2023?

Geschreven door Leonie de Wit op 17 oktober 2022

Starters en doorstromers onder de 35 jaar zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting bij het kopen van hun (eerste) woning. De waarde van de woning mag nu (2022) maximaal € 400.000 bedragen om aanspraak op deze vrijstelling te maken. Goed nieuws: Volgend jaar (2023) stijgt dit bedrag naar € 440.000.

Overdrachtsbelasting, wat is het ook alweer? Wanneer iemand een woning of een stuk grond koopt, moet hierover overdrachtsbelasting betaald worden. Deze belasting wordt over het algemeen door de koper betaald.

Met deze (verhoogde) vrijstelling wordt het voor een jonge huizenkoper makkelijker om een woning te kopen. Bij de aankoop van een woning kan de koper een hypotheek afsluiten. Deze hypotheek bedraagt maximaal 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat de koper de overige kosten (kosten koper) die komen kijken bij de aankoop van een woning uit eigen middelen moet betalen. Gemiddeld bedragen deze kosten koper ca. 6% van de waarde van de woning. De overdrachtsbelasting maakt hier dus een belangrijk deel van uit.

Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting gaat vanaf 1 januari 2023 omhoog van 8% naar 10,4%. De startersvrijstelling blijft gelden. Ook het verlaagde tarief van 2% dat geldt als iemand vanaf 35 jaar een huis koopt, waar hij zelf in gaat wonen, blijft gelden. Deze regeling geeft starters en doorstromers dus een betere kans op de woningmarkt.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting
De kopers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van deze vrijstelling. Zo moet de koper bijvoorbeeld bij een notaris garanderen dat ze zelf in de woning gaan wonen. De woning mag dus niet verhuurd worden. Alle voorwaarden hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar.
  • Je koopt een woning voor eigen bewoning.
  • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de vrijstelling overdrachtsbelasting en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • Je koopt een woning tot € 440.000.

Bij de sleuteloverdracht teken je een verklaring bij de notaris. Hierin verklaar je als koper te voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Wachten tot 2023?
De nieuwe grens geldt vanaf 1 januari 2023. Dat betekent niet dat je hoeft te wachten met het kopen van een huis. Het meetmoment is de daadwerkelijke datum van overdracht van de woning. Ben jij dus nu aan het zoeken naar een woning en kun je aanspraak maken op de regeling waarvan de koopsom tot € 440.000 ligt? Zorg dan dat je de overdracht van de woning plant in het nieuwe jaar. Dat scheelt je heel wat geld.

Ga jij binnenkort een woning kopen en ben je jonger dan 35 jaar?
Vraag dan om persoonlijk advies van een ervaren adviseur. In een adviesgesprek kijkt de adviseur specifiek naar jouw situatie en luistert hij/zij naar jouw eisen en wensen. Je krijgt persoonlijk antwoord op je vragen en je vindt de hypotheek die het allerbeste bij je past. Dat neemt een hoop zorgen en vragen weg!

Wil je weten wat jouw financiële kansen zijn, heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste hypotheek of heb je andere vragen over dit onderwerp? Kijk op Ooms.com of neem direct contact op via 010 – 424 88 10 en plan een afspraak in. We helpen je graag!

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers in 2023?
Sandra van Pinxteren
Neem contact op met Sandra

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie