Hoe kun je energie besparen? Ooms geeft je 5 tips!

De energieprijzen zijn op dit moment enorm hoog. Dat gaan we helaas terugzien op onze energierekening. En er wordt niet gesproken over een paar tientjes, maar honderden euro's. Hoewel je niets kunt veranderen aan de hoge prijzen, kun je wel energie besparen. Wij vertellen je graag hoe.

Dat je je verwarming lager laat draaien wanneer je niet thuis bent, dat weet je waarschijnlijk wel. En wanneer je huis goed geïsoleerd is, bespaar je hierdoor al snel energie(kosten). Grote isolatiemaatregelen en zonnepanelen leveren op termijn het meest profijt op, maar zijn niet altijd direct haalbaar. Toch zijn er genoeg besparingsmaatregelen die wel direct uitvoerbaar zijn.

De energieverbruiksmanager
De huidige technologie is er niet voor niets. Je kunt tegenwoordig een energieverbruiksmanager installeren zodat je precies ziet wat je dagelijks verbruikt. Door jouw energieverbruik te meten kun je gericht energie gaan besparen. Er is flink wat aanbod aan verbruiksmanagers. De een geeft je meer inzicht dan de ander. Inzicht krijgen is stap één in energiebesparing. Je kunt pas zien welke impact maatregelen hebben als je weet waar je nu staat.

Besparen onder de douche
Douche maximaal 5 minuten. Daar kun je een leuke douchetimer voor gebruiken, die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Gebruik daarbij een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Ook kun je een thermostaatkraan installeren. Daarmee is het douchewater sneller op de juiste temperatuur. Nieuwe badkamer? Laat dan een douche met warmteterugwinning plaatsen. Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen.

Vervang gloeilampen door Led-lichten
Lampen zorgen voor ongeveer 13 procent van het stroomverbruik in huis. Met ledlampen kun je daar flink op besparen: ze verbruiken 90% minder stroom dan gloeilampen en 85% minder dan halogeen. Deze besparing is dan ook terug te vinden op je energierekening. Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is daarom een slimme zet. Begin met de lampen die het vaakst aan staan, dat tikt het hardst aan. Meer besparing is haalbaar door lampen niet onnodig lang te laten branden.

Zet de cv-ketel op 60 graden
De cv-ketel zuinig afstellen, waarom zou je dat doen? De ketel voorziet je van warmte en comfort en dat is juist wat je nodig hebt nu we de winter ingaan. Maar wist je dat veel cv-ketels meer energie verbruiken dan nodig om jouw huis net zo warm te houden? Veel cv-ketels, ook moderne, verwarmen het aangevoerde water namelijk eerst tot 80 a 90 graden. Niet alleen is dit onzuinig, het is ook niet nodig. Veel huizen worden met een lagere aanvoertemperatuur al prima verwarmd. Zet de watertemperatuur in de ketel dus op 60 of 70 graden, in de handleiding staat hoe dat moet. Doe het eventueel in stappen, zo kun je testen of het in huis behaaglijk blijft.

Voorkom sluipverbruik
Wist je dat een elektronisch apparaat 75% van zijn energie gebruikt als deze stand-by staat? Maar hoe kun je weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals bijvoorbeeld een brandend lampje van de televisie Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Zonde, toch? Trek daarom de stekker uit het stopcontact, als je het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier is een stekkerdoos kopen, met een schakelaar. Daarmee schakel je in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Het kan een ongemakkelijk onderwerp zijn om aan te snijden, maar het is belangrijk om stil te staan bij de financiële gevolgen van een mogelijke relatiebeëindiging. Het bespreken van...
Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een schadegeval waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol speelt. Dit kan allerlei vragen oproepen, zoals welke verzekering de schade dekt en...
Bekijk overzicht