Heb jij aan een sociale media testament gedacht?

Geschreven door Leonie de Wit op 27 maart 2023

Zakelijke informatie, dierbare foto’s met mooie herinneringen en financiële overzichten. Wij slaan vrijwel alles tegenwoordig digitaal op en goed beschermd met een wachtwoord. En hoewel je er liever niet aan denkt, kan deze beveiliging tot veel extra verdriet en zorg leiden bij een onverwacht overlijden.

Geen toegang tot digitale bestanden
Aanbieders van opslagruimte in ‘de Cloud’ bouwen voortdurend aan beveiliging om ervoor te zorgen dat alleen jij met een wachtwoord toegang hebt tot jouw data. Gevolg is dat wanneer iemand (onverwacht) overlijdt de nabestaanden geen toegang kunnen krijgen tot digitale bestanden. Dit leidt vaak tot ingewikkelde procedures om uiteindelijk toegang tot deze data te krijgen, wat veel extra verdriet en zorgen kan opleveren.

Wachtwoordmanager
Er bestaan diensten waar je op een plek al jouw wachtwoorden en andere toegangscodes kunt opslaan. Ze zogenoemde ‘wachtwoordmanagers’ of sleutelhanger in de Iphone. Het voordeel is dat je vaak maar één toegangscode hoeft te onthouden om via deze wachtwoordmanager toegang te krijgen tot alle andere toegangscodes die je hebt aangemaakt. Heb je een veilige plek om deze centrale code ergens neer te leggen (bankkluisje) of aan iemand te geven dan kan je daarmee waarschijnlijk voorkomen dat na jouw overlijden de nabestaanden veel moeite moeten doen om jouw digitale bestanden te openen.

Social media testament
Een alternatief is dat je via een notaris een social media testament regelt. In zo’n testament geef je aan wat je graag wilt dat er met jouw online bezittingen gebeurt en geef je de nabestaanden een handleiding over hoe ze dat moeten doen. Heb je op bepaalde digitale platforms informatie opgeslagen, waarvan je niet wilt dat alle nabestaanden daar kennis van kunnen nemen dan kun je dit ook regelen. Je kunt iemand benoemen die belast wordt met de afwikkeling van het digitale gedeelte van jouw nalatenschap. Bijvoorbeeld door aan te geven wat moet worden verwijderd, wat bewaard moet worden, en wat aan familie/vrienden moet worden gegeven.

Denk er tijdig over na
Met de groei van onze digitale archieven is het verstandig om enerzijds deze zo goed mogelijk te beveiligen, maar anderzijds er wel voor te zorgen dat bij onverwachte gebeurtenissen jouw naasten bij belangrijke informatie kunnen die op dat moment noodzakelijk of wenselijk is. Er zijn diverse mogelijkheden om dit te regelen. Ons advies: denk er tijdig over na welke optie voor jou het beste is en regel dit dan.

Advies nodig?
Heb je advies nodig met betrekking tot je sociale media of andere financiële zaken? We kijken graag met je mee.

Heb jij aan een sociale media testament gedacht?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie