Goed nieuws voor starters: NHG-grens omhoog en er mag meer belastingvrij worden geschonken

Goed nieuws voor starters: NHG-grens omhoog en er mag meer belastingvrij worden geschonken

Geschreven door Leonie de Wit op 25 januari 2022

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gestegen naar 355.000 euro. Dat is € 30.000 meer dan het was. En daar komt bij dat de zogenoemde ‘jubelton’ ook nog eens is verhoogd. Zo kun je dit jaar méér belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld je woningzoekende (klein)kinderen. Wat betekent dit voor jou als starter?

Wat houdt de NHG-grens in?
Je eerste huis kopen is een grote stap. Met het afsluiten van een hypotheek ga je een flinke financiële verplichting aan. Extra zekerheid kan dan geen kwaad. De NHG kun je vergelijken met een soort verzekering. Het voorkomt dat huizenbezitters in de financiële problemen raken en met een restschuld blijven zitten als zij hun huis door overmacht moeten verkopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen door werkloosheid, een scheiding of het overlijden van een partner.

Kies je voor een hypotheek met NHG dan staat de organisatie hierachter borg voor je lening. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing, maar NHG helpt je daarbij in het gesprek met je bank. Het doel is om de hypotheek betaalbaar te houden. Lukt dat niet, dan moet de woning worden verkocht. Levert dat niet voldoende op om de resterende hypotheekschuld te betalen, dan kan de NHG het verschil kwijtschelden.

Lagere rente
Via de NHG krijgt de bank of andere hypotheekverstrekker het verschil betaald tussen wat er ooit is uitgeleend om het huis te kopen en wat de woning nog opleverde bij verkoop. De garantie is bedoeld als laatste zetje om het mogelijk te maken voor starters en doorstromers om een lening voor een huis af te sluiten.

Met NHG geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Dankzij deze zekerheid loopt de bank minder risico met jouw hypotheek. Dit resulteert vaak voor een lagere risico-opslag en dus lagere hypotheekrente voor de woningeigenaar. Wanneer je de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vastzet met NHG, krijg je een korting van ongeveer 0,5 procentpunt vergeleken met de gemiddelde rente voor hypotheken zonder NHG.

Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning dit jaar niet meer zijn dan €355.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €376.300.

Meer belastingvrij schenken
Hoewel men ervan uit ging dat het gedaan was met de zogenoemde jubelton, kun je er nog tot 2024 gebruik van maken. Goed nieuws voor starters die wel wat extra hulp kunnen gebruiken bij het kopen van een huis. Deze regeling houdt namelijk in dat je dit jaar €106.671 mag schenken aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Voorwaarde is wel dat dit bedrag grotendeels gebruikt wordt voor de eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dit bedrag kan wellicht net het verschil maken, waardoor je jouw eerste huis wel kunt kopen.

Hogere hypotheek voor schenking
Uiteraard heeft niet iedereen zomaar zoveel geld op de spaarrekening. Er zijn ook mogelijkheden om te schenken, zonder eigen spaargeld. Een optie is bijvoorbeeld het verhogen van de eigen hypotheek, om zo geld vrij te maken. Ook de eventuele overwaarde van een woning kan worden gebruikt. Zo is het mogelijk om de overwaarde te verzilveren en dit te schenken. Met de huidige lage rentes neemt dit niet veel extra kosten met zich mee en het is een goede bestemming voor geld dat anders vast blijft zitten in stenen.

Wat zijn jouw mogelijkheden?
Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Soms is er meer mogelijk dan je denkt. We adviseren je graag. Vraag een vrijblijvend advies aan met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie