Een huis bezichtigen? Bereid je goed voor met deze 7 tips

Ben je op zoek naar een nieuw huis? Een huis bezichtigen is niet iets is wat je dagelijks doet. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je bezichtiging soepel verloopt en je de juiste vragen kunt stellen. Dit zijn de tips om dure missers te voorkomen.

Wie neem je mee?
Twee zien meer dan een. Dus of je nu je partner, een familielid of vriend(in) meeneemt, zij zien net weer andere dingen. En nog beter natuurlijk om een aankoopmakelaar mee te nemen. Een expert die precies weet waar je op moet letten.

Kijken voor je koopt
Kopen zonder kijken bewaren we voor de televisie. Wees alert tijdens een bezichtiging. Hoe is het gesteld met het onderhoud? Werkt alles goed? Kijk ook even naar het schilderwerk. Zie je vochtplekken? Gaten of scheuren in de muren? Hoe oud is de cv-ketel? Neem je tijd, ook als er nog meer gegadigden zijn.

Maak notities
Je onthoudt de zaken waar je verliefd op bent geworden en wellicht vergeet je daardoor belangrijke punten. Zeker wanneer je meerdere huizen bezichtigt. Dit los je simpel op door alles op te schrijven. Maak van tevoren eventueel een checklist.

Durf te vragen
We kennen allemaal de term verborgen verbreken. De verkoper (of de verkoopmakelaar) is verplicht om gebreken te melden. Maar je hebt zelf óók een onderzoeksplicht. Vraag dus altijd of het huis gebreken heeft en hoe het staat met zaken die je niet ziet; zoals het riool, de fundering en het dak. Een vochtplek bijvoorbeeld kan voor veel ellende zorgen. Want waar komt het vandaan?

Check het energielabel
Een torenhoge energierekening zit niemand op te wachten. Check wat er al gedaan is aan verduurzaming en wat de mogelijkheden zijn. Wellicht kun je het verduurzamen van de woning gelijk in je hypotheek meenemen.

Kijk verder dan alleen de woning zelf
Hoe is de buurt? Zijn er scholen en winkels in de buurt? Speeltuinen? Wat vind je verder belangrijk? Parkeergelegenheid of openbaar vervoer? Kijk gelijk even om je heen. En als je er toch bent, vraag ook gelijk even naar de buren.

Ben je tijdens de bezichtiging direct enthousiast en zie je jezelf er al wonen? Je staat sterker in een onderhandeling wanneer je precies weet wat je kunt lenen.

Wij zijn er voor je
Als je besluit een bod uit te brengen, zijn wij er om met je mee te denken. Heb je overal aan gedacht? Past de woning binnen het budget? Welke aanvullende voorwaarden zijn verstandig? Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Geen zorgen, wij rekenen niets voor dit adviesgesprek. Wel kunnen we je helpen om dure missers te voorkomen.

Ook als je liever een expert meeneemt naar een bezichtiging, helpen we graag. Dat doen we dagelijks! Onze aankoopmakelaars wijzen je op belangrijke zaken, zoals de technische staat van de woning, de omgeving, de verbouwingsmogelijkheden en zaken waar je wellicht kosten kunt verwachten. Wij onderhandelen de beste prijs voor je en ontzorgen je voor wat betreft de papieren rompslomp.

Een huis bezichtigen? Bereid je goed voor met deze 7 tips
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Begin je eigen bedrijf: essentiƫle tips voor een succesvolle start

Begin je eigen bedrijf: essentiƫle tips voor een succesvolle start

Het starten van een eigen bedrijf is een spannende stap vol uitdagingen. Voordat je begint, is het belangrijk om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, vooral op het gebied van...
Ouders, let op wanneer je een fatbike koopt voor je kinderen!

Ouders, let op wanneer je een fatbike koopt voor je kinderen!

Het gebruik van fatbikes door kinderen leidt steeds vaker tot ernstige ongelukken, waaronder hersenletsel. Experts benadrukken dat kinderen onder de 16 jaar geen fatbike zouden moeten gebruiken....
Bekijk overzicht