De woningmarkt verandert, wat betekent dit voor jou?

Geschreven door Leonie de Wit op 9 januari 2023

De tijd dat de woningmarkt record op record verbrak, is voorlopig verleden tijd. Huizen worden goedkoper. Dat komt vooral door de stijgende hypotheekrente. En huizen die niet energiezuinig zijn, dalen nog harder in waarde. Wat betekent dit voor jou?

Huizen worden goedkoper, maar dat wil niet zeggen dat een huis ook betaalbaarder wordt. Voor starters weegt de prijsdaling misschien niet op tegen de hogere hypotheeklasten. Toch zijn er voor starters wel al lichtpuntjes te zien. Door de dalende huizenprijzen krijgen met name jonge huizenkopers weer voet tussen de deur. Eerder maakten het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de huizenprijzen eind vorig jaar met 1 procent zijn gedaald vergeleken met de maand ervoor. Het ging om de vierde maandelijkse daling op rij.

Woningmarkt doet stap terug
Waar er tot voor kort nog aan de lopende band overboden werd, is de woningmarkt weer enigszins genormaliseerd. Belangrijkste oorzaak is de gestegen hypotheekrente en de daling van de koopkracht. Al sinds augustus dalen de huizenprijzen op maandbasis. De daling van 1% in november valt vooral op omdat dit de sterkste daling in één maand tijd is sinds mei 2013. Zo was een woning in augustus gemiddeld ruim € 20.000 meer waard dan afgelopen maand. Over een langere termijn gezien is het niet gek dat de woningmarkt een stap terug doet. In tien jaar tijd zijn de prijzen met 95% gestegen. Zo kocht je in 2013 een woning voor gemiddeld € 217.000, dat was eind vorig jaar gemiddeld € 423.124.

Meer tijd en ruimte
De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat woningen in twee jaar meer dan zes procent minder waard zullen worden, wel wordt het leven over de gehele linie duurder. Het voordeel is dat er meer rust komt wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning. Je hebt meer tijd om een woning te bezichtigen en na te denken over een goed bod. Het is moeilijk voorspellen wat de woningmarkt zal gaan doen. Ook de oorlog in Oekraïne is van invloed. Daarbij is ook het aanbod een hekel punt. Blijft de krapte zo groot?

Wel of niet een huis kopen?
Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat je een huis koopt om er te gaan wonen. Je koopt een fijn thuis en een dak boven je hoofd. Wanneer je een huis koopt om er 30 jaar te blijven wonen, is de waarde van vandaag de dag niet heel relevant. Je kunt onmogelijk voorspellen wat er over 30 jaar gebeurt. Het gaat erom of je de lasten nu en in de toekomst kunt dragen.

Ga voorbereid te werk
Bij Ooms Financieel Adviseurs krijg je altijd eerlijk advies. We willen dan ook graag weten wie je bent en wat je ambities zijn, zodat we ook rekening kunnen houden met de toekomst. Ga je een gezin stichten? Wil je op termijn minder werken? We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar wel rekening houden met meerdere scenario’s. Zo kun je weloverwogen de keuze maken voor een bepaalde woning en die tijd heb je nu. Ben je benieuwd naar jouw maximale hypotheek en wil je samen de mogelijkheden bespreken? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

De woningmarkt verandert, wat betekent dit voor jou?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie