Beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: groot verschil

Geschreven door Leonie de Wit op 25 januari 2023

Verzekeringen zijn ingewikkeld. Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren voordat je een verzekering afsluit. Dat geldt zeker wanneer je bijvoorbeeld als ZZP’er gaat starten. Wij geven een voorbeeld van een onderwerp waarvan wij in de praktijk vaak zien dat er misverstanden over bestaan.

Inbraakdetectie
Een voorbeeld: Maarten is een vakman op het gebied van het installeren van beveiligingssystemen. Na een aantal jaren bij een baas te hebben gewerkt besluit hij voor zichzelf te beginnen. Maarten heeft zich goed ingelezen en weet dat hij tijdens zijn werk schade bij opdrachtgevers kan veroorzaken en dat het verstandig is om dit risico te verzekeren. Hij sluit daarom een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven.

Een mooie klant
Al snel mag Maarten voor een importeur van dure kleding een alarminstallatie aanbrengen in een opslagruimte. Helaas. Op een avond vindt er een inbraak plaats en wordt er voor veel geld aan kleding gestolen. Door een fout bij de installatie heeft het alarm niet gewerkt. De verzekeringsmaatschappij van de importeur vergoedt deze schade niet omdat er geen goede alarminstallatie was. De importeur stelt hierop Maarten aansprakelijk voor de schade. Maarten vindt dit vervelend, maar maakt zich geen zorgen. Want hij heeft toch een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

De schade wordt niet vergoed
Maarten trekt wit weg wanneer hij de brief krijgt van zijn verzekeraar: de schade wordt niet vergoed! Waarom niet? Simpelweg omdat een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven alleen de schade vergoed die bestaat uit personen- of zaakschade. Had Maarten een fout gemaakt bij de installatie waardoor er kortsluiting had plaatsgevonden, gevolgd door brand dan was er wel dekking. In dit geval is er echter geen personen- of zaakschade maar “alleen” vermogensschade. Vermogensschade is niet verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, maar wel op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Maarten had dus zowel een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Maar niemand had dit Maarten verteld.

Met wat je niet weet, kun je geen rekening houden
Verzekeringen zijn complex. Begrippen kunnen op elkaar lijken terwijl het gaat om totaal verschillende verzekeringen met verschillende voorwaarden. Je kunt denken dat jij jouw verzekeringen prima geregeld hebt. Maarten kende het verschil niet tussen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Maar er zijn er bij verzekeringen veel meer van dit soort belangrijke aandachtspunten.

Neem contact met ons op
Verzekeringen zijn ons vak. Daar hebben wij voor gestudeerd en daarvoor moeten wij op grond van de wet onze deskundigheid permanent actueel houden. Het is daarom verstandig ons kantoor te vragen jou te adviseren op het gebied van verzekeringen en indien er een schade plaatsvindt, namens jou de contacten met de verzekeringsmaatschappij te onderhouden zodat de schade snel en correct wordt afgewikkeld. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.

Beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: groot verschil
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie