Beleggers nog steeds zeer actief op woningmarkt

Beleggers nog steeds zeer actief op woningmarkt

Woningbeleggers laten zich niet tegenhouden om te investeren in een woning om te verhuren. Ondanks maatregelen van de overheid om het minder aantrekkelijk te maken én de hoge huizenprijzen. In 2020 is het aandeel van particuliere verhuurders verder toegenomen en het lijkt er op dat deze groei zich doorzet.

Een van de maatregelen is dat meerdere gemeenten dit jaar de zelfbewoningsplicht hebben ingevoerd. Dat houdt in dat de koper in de koopakte laat vastleggen dat hij of zij de intentie heeft om zelf in de gekochte woning te gaan wonen. Daarnaast wilt het kabinet ook een bovengrens voor huurverhoging in de vrije sector invoeren. Allemaal met als doel om de woningmarkt minder onder druk te zetten voor kopers en huurders en minder voordelig te maken voor kleine woningbeleggers.

Een derde maatregel is het verhogen van de overdrachtsbelasting tot 8% voor vastgoedbeleggers. Deze regel gaat in vanaf 1 januari 2021 en zou investeerders moeten afremmen om woningen voor de verhuur aan te kopen. Maar particuliere beleggers zijn nog steeds zeer actief op de woningmarkt en het lijkt er op dat zij zich niet terugtrekken. In de eerste helft van 2020 is in de vier grote steden ruim 40% van de woningaankopen gedaan door particuliere beleggers. Voor de rest van Nederland was dat ongeveer 20%. De verwachting is dat deze trend zich, ondanks bovengenoemde regelingen, in 2021 voortzet. Ook de hoge huizenprijzen van dit moment lijken geen belemmering te vormen. Woningaankopen voor de verhuur lagen dit jaar zelfs hoger dan aankopen door starters en doorstromers.

Ga je een huis kopen? Voor verhuur of om zelf te bewonen?
De specialisten van Ooms staan voor je klaar! Voor starters luidt vanuit Ooms nog steeds het advies om nu te kopen maar de overdracht pas in 2021 te laten plaatsvinden. Dan bespaar je namelijk veel geld, zoals we al eerder schreven in onze blog over de veranderingen omtrent de overdrachtsbelasting voor starters. Klik hier om deze blog te lezen.
Wil je beleggen in een woning om te verhuren? Neem dan contact op met de adviseur. Hij of zij beantwoordt je vragen over onder andere verhuurhypotheken, de huidige regels en geeft je advies over wanneer en wat je het best kunt aankopen. Bellen mag ook: 010 – 424 88 10. We helpen je graag!


Bron: fd.nl

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie