Belastingvrij schenken tot eind 2022

Geschreven door Leonie de Wit op 17 oktober 2022

De jubelton gaat verdwijnen. Dit is het laatste jaar dat je nog een ton belastingvrij kan schenken. Vanaf 2023 gaat de vrijstelling drastisch omlaag van € 106.671 in 2022 naar € 28.947 in 2023. Hiermee komt een eind aan de fiscaal vriendelijke schenking aan jonge woningkopers. Toch zijn er nog mogelijkheden. We zetten wat opties op een rij die je nu en in de komende jaren hebt.

Weleens van de zogenoemde jubelton gehoord? Deze regeling houdt in dat je (in 2022) €106.671 mag schenken aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Voorwaarde is wel dat dit bedrag gebruikt wordt voor de eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dit bedrag kan wellicht net het verschil maken, waardoor je jouw droomhuis wel kunt kopen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning of verlaging van jouw hypotheek.

Begin nu met schenken
Tot 2023 kun je nog maximaal €106.671,- schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Als je overweegt een jubelton te schenken, doe je er goed aan dit voor het einde van 2022 te doen. Ook als je kind nog geen woning heeft gevonden, kun je in 2022 al schenken. Na de schenking heeft je kind tot 31-12-2024 de tijd om het bedrag te besteden aan een eigen woning. Lukt het je kind niet om binnen dit tijdsbestek een eigen woning te vinden? Dan komt de hoge schenkingsvrijstelling te vervallen.

Jubelton in gedeeltes
Een schenking van € 106.671,- in één jaar is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je kunt de jubelton ook in gedeeltes schenken, bijvoorbeeld verspreid over 3 jaar. Zo kan je bijvoorbeeld nu € 30.000,- schenken en de rest uitspreiden over 2023 en 2024. Het is wel belangrijk dat de ontvanger vrijstelling van de jubelton aanvraagt in de aangifte schenkbelasting. Deze aangifte geldt namelijk voor alle jaren waarin je een deel ontvangt. Voorwaarde is dat de ontvanger (of diens partner) ook na twee jaar na de eerste schenking onder de veertig jaar moet zijn.

Vrij besteedbaar schenken
Wist je dat je elk jaar standaard een bepaald bedrag belastingvrij mag schenken? Zo kun je ook zonder de jubelton jouw kinderen financieel bijstaan. Je mag jouw kinderen in 2022

€ 5.677,- belastingvrij schenken en dit kun je jaarlijks doen. Ontvang je van je ouders de jubelton? Dan kunnen zij daar bovenop niet nog eens de jaarlijkse vrijstelling en eenmalige verhoogde vrijstelling geven.

Ook kun je ervoor kiezen om eenmalig maximaal € 27.231,- (vrij besteedbaar) te schenken. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw kind niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' heeft gebruikt voor een schenking van één van de ouders. Een verhoogde vrijstelling is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie. Of een belastingvrije schenking die jouw kind vrij mag besteden. Overigens mag je jouw zoon of dochter eenmalig € 56.724,- belastingvrij schenken voor een dure studie. Let wel goed op de voorwaarden bij deze schenkingen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de schenking doet als jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Of dat de partner van jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook.

Krijg je naast de schenking van je ouders nog financiële steun van een ander familielid, dan wordt deze schenking los gezien van de jubelton.

Hogere hypotheek om te kunnen schenken.
Uiteraard heeft niet iedereen zomaar zoveel geld op de spaarrekening. Er zijn ook mogelijkheden om te schenken, zonder eigen spaargeld. Een optie is bijvoorbeeld het verhogen van de eigen hypotheek, om zo geld vrij te maken. De eventuele overwaarde van een woning wordt dan gebruikt. Zo is het mogelijk om de overwaarde te verzilveren en dit te schenken. Het is een goede bestemming voor geld dat anders vast blijft zitten in stenen.

Het overmaken van een schenking is vrij eenvoudig. Het in de gaten houden van alle fiscale regels vraagt om meer aandacht.

Heb je vragen?
Wil je advies om jouw kind dit jaar nog financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning? Onze adviseurs adviseren je graag.

Belastingvrij schenken tot eind 2022
Sandra van Pinxteren
Neem contact op met Sandra

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Een huis bezichtigen? Bereid je goed voor met deze 7 tips

Een huis bezichtigen? Bereid je goed voor met deze 7 tips

Ben je op zoek naar een nieuw huis? Een huis bezichtigen is niet iets is wat je dagelijks doet. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je bezichtiging soepel verloopt en je de juiste...
Succesverhaal: ‘Los van dat we goedkoper uit zijn, hebben we nu ook nog eens het juiste advies ontvangen’

Succesverhaal: ‘Los van dat we goedkoper uit zijn, hebben we nu ook nog eens het juiste advies ontvangen’

Elke dag weer hebben we te maken met uitdagende vraagstukken bij Ooms Financieel Adviseurs. We besparen kosten noch moeite om een passende hypotheek voor jou te krijgen, mét de...
Bekijk overzicht