Belasting vrij schenken aan jouw kind? Benut de jubelton nu het nog kan!

Belasting vrij schenken aan jouw kind? Benut de jubelton nu het nog kan!

Geschreven door Leonie de Wit op 1 juni 2022

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft en mogelijk volgend jaar al verlaagd. Hiermee komt een eind aan de fiscaal vriendelijke schenking aan jonge woningkopers. Toch zijn er nog mogelijkheden. We zetten wat opties op een rij die je nu en in de komende jaren hebt.

Weleens van de zogenoemde jubelton gehoord? Deze regeling houdt in dat je (in 2022) €106.671 mag schenken aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Voorwaarde is wel dat dit bedrag gebruikt wordt voor de eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dit bedrag kan wellicht net het verschil maken, waardoor je jouw droomhuis wel kunt kopen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning of verlaging van jouw hypotheek.

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft en mogelijk al in 2023 verlaagd, je hebt dus nog wel de tijd om er gebruik van te maken. Bovendien zijn er ook andere mogelijkheden om je (klein)kinderen financieel te ondersteunen.

Jubelton in gedeeltes
Een schenking van €106.671 in één jaar is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je kunt de jubelton ook in gedeeltes schenken, bijvoorbeeld verspreid over 3 jaar. Zo kan je bijvoorbeeld nu € 30.000 schenken en de rest uitspreiden over 2023 en 2024. Het is wel belangrijk dat de ontvanger vrijstelling van de jubelton aanvraagt in de aangifte schenkbelasting. Deze aangifte geldt namelijk voor alle jaren waarin je een deel ontvangt. Voorwaarde is dat de ontvanger (of diens partner) ook na twee jaar na de eerste schenking onder de veertig jaar moet zijn.

Vrij besteedbaar schenken
Wist je dat je elk jaar standaard een bepaald bedrag belastingvrij mag schenken? Zo kun je ook zonder de jubelton jouw kinderen financieel bijstaan. Je mag jouw kinderen in 2022 € 5.677,- belastingvrij schenken en dit kun je jaarlijks doen. Ontvang je van je ouders de jubelton? Dan kunnen zij daar bovenop niet nog eens de jaarlijkse vrijstelling en eenmalige verhoogde vrijstelling geven.

Ook kun je ervoor kiezen om eenmalig maximaal € 27.231 (vrij besteedbaar) te schenken. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw kind niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' heeft gebruikt voor een schenking van jou. Een verhoogde vrijstelling is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie. Of een belastingvrije schenking die jouw kind vrij mag besteden. Overigens mag je jouw zoon of dochter ook eenmalig € 56.724 belastingvrij schenken voor een dure studie. Let wel goed op de voorwaarden bij deze schenkingen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de schenking doet als jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Of dat de partner van jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook.

Het voordeel van deze schenkingen zijn dat je het ook voor iets anders mag gebruiken, dan de eigen woning. Dit is namelijk de eenmalige verhoogde vrijstelling die toch al zou gelden. Krijg je naast de schenking van je ouders nog financiële steun van een ander familielid, dan wordt deze schenking los gezien van de jubelton.

Hogere hypotheek voor schenking
Uiteraard heeft niet iedereen zomaar zoveel geld op de spaarrekening. Er zijn ook mogelijkheden om te schenken, zonder eigen spaargeld. Een optie is bijvoorbeeld het verhogen van de eigen hypotheek, om zo geld vrij te maken. Ook de eventuele overwaarde van een woning kan worden gebruikt. Zo is het mogelijk om de overwaarde te verzilveren en dit te schenken. Met de huidige -nog altijd- lage rentes brengt dit niet veel extra kosten met zich mee en het is een goede bestemming voor geld dat anders vast blijft zitten in stenen.

Het overmaken van een schenking is vrij eenvoudig. Het in de gaten houden van alle fiscale regels vraagt om meer aandacht. Ben jij benieuwd hoe je jouw kinderen aan een woning kan helpen? Onze adviseurs weten alle ins & outs en helpen je graag.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie