Autoverzekering, pechhulpverzekering én hulpverlening vervoer. Soms ben je dubbel verzekerd en heel soms kun je niet genoeg verzekeringen stapelen om maar gedekt te zijn

Geschreven door Leonie de Wit op 21 september 2023

Na de zware storm met hagelstenen, hebben toeristen in Noord-Italië en andere delen van Europa te maken gehad met flinke schade aan hun auto. Hoewel de meeste mensen een autoverzekering hebben, worden niet zomaar alle kosten gedekt. En zo wordt wel meer niet gedekt, als je niet de juiste verzekering hebt. Hoe zit dat precies?

Om extra goed verzekerd op vakantie te gaan is het verstandig om thuis te kijken naar de dekkingen die je verzekerd hebt bij je autoverzekering. Sommige dekkingen van een autoverzekering gelden namelijk niet in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vervangend vervoer. Ook hulp en vergoeding bij pech in het buitenland is niet standaard verzekerd op je autoverzekering. Hier heb je de aanvullende dekking hulpverlening vervoer voor nodig.

Welke autoverzekering(en) heb je nodig?

  • Pechhulpverzekering
    Met een pechhulpverzekering (afhankelijk van de verzekeraar en de polisvoorwaarden) profiteer je in Nederland standaard van vervangend vervoer tot maar liefst 30 dagen. Als je ook verzekerd wil zijn voor schade aan je eigen auto, sluit je een autoverzekering met all risk dekking af. Zo krijg je bijvoorbeeld bij de combinatie van all risk en de aanvullende dekking Vervangend Vervoer een vervangende auto als je auto door een botsing, die jij hebt veroorzaakt, niet meer te gebruiken is. Daarnaast kun je dag en nacht bellen met de alarmcentrale voor hulp bij schade. Als je deze service wilt uitbreiden naar Europa, dan sluit je de dekking Vervangend vervoer Europa af. Zo ben je ook in het buitenland verzekerd van een vervangende auto als je auto door schade of diefstal niet meer te gebruiken is.
  • Hulpverlening vervoer reisverzekering
    ‘Pechhulp en hulpverlening vervoer' is een aanvullende dekking op je reisverzekering. Dit staat dus los van je autoverzekering. Je kunt deze dekking kiezen op je doorlopende of kortlopende reisverzekering. Met de doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd tijdens vakanties en weekendjes weg. De kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie.

Je bent verzekerd voor vervangend vervoer en verblijf als jij je motorvoertuig, fiets, caravan, vouwwagen of tent tijdens je reis niet meer kunt gebruiken door:
1. Een schadeoorzaak, die zich maximaal dertig dagen voor of tijdens de reis heeft voorgedaan.
2. Een mechanische storing, die zich maximaal twee dagen voor of tijdens de reis heeft voorgedaan. En die niet binnen een werkdag verholpen kan worden.

Extra verblijfskosten
Ook de extra verblijfkosten die je moet maken vallen alleen onder de dekking van een reisverzekering met de module hulpverlening motorrijtuig. Er zal altijd eerst gekeken worden of je auto gerepareerd kan worden voordat je vervangend vervoer krijgt. Maar stel dat je ’s avonds of ’s nachts pech krijgt met je auto, dan krijg je de kosten voor een onverwachte hotelovernachting ook terug via je reisverzekering.

Dat geldt ook als een bestuurder uitvalt en je bijvoorbeeld een vervangende chauffeur nodig hebt. Dit soort zaken vallen niet onder je pechhulpverzekering.

Heb je een all risk autoverzekering of pechhulpverzekering?
Bij een all risk autoverzekering kan het zijn dat hulp bij pech of schade in het buitenland al verzekerd is. Kijk daarom goed naar de dekking van je autoverzekering of pechhulp, om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

Check de voorwaarden
In alle gevallen geldt: check de voorwaarden. Met een zogenoemde groene kaart van je verzekeraar kun je in het buitenland aantonen dat je verzekerd bent. Die kaart heb je ook nodig om een schadeformulier in te vullen en bevat onder meer het kenteken en de landen waar je verzekering dekt. Je bent namelijk niet overal zomaar verzekerd. Bij calamiteiten kun je contact opnemen met de alarmcentrale. Zorg dat je je polisnummer (en dus het telefoonnummer van de alarmcentrale) bij je hebt.

En geen overbodige luxe: Laat je verzekeringen van tevoren checken. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Dat is het fijne aan OomsFinancieel Adviseurs. Wij kijken graag even met je mee.

Meer informatie
We helpen je graag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze financieel adviseurs.

Autoverzekering, pechhulpverzekering én hulpverlening vervoer. Soms ben je dubbel verzekerd en heel soms kun je niet genoeg verzekeringen stapelen om maar gedekt te zijn
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie