Auto alleen WA verzekerd? Dan autorechtsbijstandverzekering!

Geschreven door Leonie de Wit op 1 mei 2023

Is jouw auto alleen WA verzekerd? Dan is het verstandig om een autorechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zeker wanneer je deze vakantie met de auto naar het buitenland gaat.

Wanneer je met jouw auto betrokken raakt bij een verkeersongeval dan komt al snel de vraag op tafel: wie is voor dit ongeval aansprakelijk? Het antwoord zal van tal van feiten en omstandigheden afhangen.

Drie type autoverzekeringen

Autoverzekeringen kan je in drie groepen indelen, te weten:

  • WA-verzekering: De verzekering dekt letsel en materiele schade die jij met de auto aan anderen toebrengt en waarvoor jij verantwoordelijk bent.
  • Beperkt casco: Naast het WA risico vergoedt de verzekering ook de schade aan jouw auto als gevolg van diefstal, inbraak en weersomstandigheden.
  • Allrisk: De allrisk verzekering geeft de vergoeding voor bovenstaande zaken aangevuld met de schade aan jouw auto als gevolg van een ongeval waarvoor jij zelf aansprakelijk bent.


Bepalen wie aansprakelijk is
Het bepalen wie voor een verkeersongeval aansprakelijk is, kan erg ingewikkeld zijn. Wanneer je beschikt over een allriskverzekering dan keert jouw verzekeraar jouw schade uit en zal dan vervolgens zelf onderzoeken of de andere partij hiervoor wellicht aansprakelijk is. Is dit het geval dan zal de verzekeraar de schade op deze andere partij verhalen. Dat kost jou dus geen moeite.

Anders ligt dit wanneer je alleen een WA-autoverkering hebt. De schade aan jouw auto moet je dan zelf zien te verhalen op degene van wie jij van oordeel bent dat deze voor dit ongeval aansprakelijk is.

Die discussie zal bij een Nederlandse tegenpartij al lastig zijn. Helemaal lastig wordt het wanneer je bijvoorbeeld in Frankrijk een ongeval krijgt en je in het Frans allerlei partijen moet benaderen om hen te overtuigen dat niet jij maar de Franse tegenpartij aansprakelijk is voor jouw schade.


Autorechtsbijstand biedt je hulp
Heb je een WA- of beperkt casco verzekering voor je auto, denk dan na over een Autorechtsbijstandverzekering. Zeker wanneer je met deze auto in het buitenland gaat rijden.

Krijg je te maken met een schade dan zal jouw autorechtsbijstandverzekeraar de werkzaamheden verrichten om vast te stellen of jij aansprakelijk bent of dat de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval. Mocht het oordeel zijn dat de andere partij aansprakelijk is dan zal de rechtsbijstandsverzekeraar namens jou deze andere partij aansprakelijk stellen.


Meer informatie
Heb je vragen? Vraag dan vrijblijvend advies aan deze van onze adviseurs. Dast is het fijne aan Ooms Financieel Adviseurs. Die kun je hier altijd voor benaderen.

Auto alleen WA verzekerd? Dan autorechtsbijstandverzekering!
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie