55+’er met koophuis: maak gebruik van je overwaarde

55+’er met koophuis: maak gebruik van je overwaarde

Het kwam veel voorbij in het nieuws: huizenbezitters van 55 jaar en ouder verwachten een flinke overwaarde op hun koopwoning. Bijna de helft (47%) denkt zelfs dat het meer dan een ton bedraagt. Het kan goed zijn om gebruik te maken van de overwaarde en er zijn meerdere opties.

De meest voor de hand liggende optie is om de woning te verkopen en anders te gaan wonen. De overwaarde komt vrij en kan geïnvesteerd worden in een appartement of kleinere woning die past bij de volgende levensfasen. Echter is een ruime meerderheid (56%) van de 55+ huizenbezitters niet geïnteresseerd in verhuizen. Wel denkt men aan het doorvoeren van eventuele aanpassingen van de woning voor in de toekomst. De belangrijkste reden om niet te willen verhuizen en zo de overwaarde opnieuw te kunnen investeren, zijn de hoge huizenprijzen van dit moment.

Verzilverhypotheek
Een andere optie om de overwaarde te kunnen gebruiken, is om een extra hypotheek op de woning te nemen, zodat dit geld besteed kan worden. Met andere woorden: de overwaarde ‘verzilveren’. Daarom wordt deze hypotheek ook wel verzilverhypotheek genoemd. De overwaarde die verzilvert kan worden, is gelijk aan de geschatte verkoopwaarde van het huis min de hypotheek die nog op het huis rust. Het geld kan gebruikt worden als aanvulling op de pensioen, met het huis als onderpand.
Maar er is ook kritiek op deze methode. Het lijkt een simpele actie, terwijl het grote gevolgen kan hebben op lange termijn. Het kan lastig zijn om de consequenties als consument te overzien en daarom is het belangrijk als huizenbezitter om informatie in te winnen bij een erkend adviseur.

Hoe maak jij gebruik van je overwaarde?
Weet jij hoeveel overwaarde je hebt op je huidige woning? En denk je er wel eens aan om dit geld te gebruiken, nu of in de toekomst? Maak een afspraak met de hypotheekadviseur van Ooms en hij of zij bekijkt wat voor jou de mogelijkheden zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op via de website of mail naar hypotheek@ooms.com. We helpen je graag!Bron: ad.nl

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie