5 tips voor starters op de woningmarkt

Het valt niet mee om als starter op de huizenmarkt een hypotheek te krijgen. Toch zijn er meer mogelijkheden dan je denkt! Wist je bijvoorbeeld dat je een hogere hypotheek kunt krijgen wanneer je energiebesparende maatregelen treft? Wie weet maakt het nét het verschil waardoor jij jouw eerste droomhuis toch kunt kopen. En zo zijn er meer tips!

Kom je in aanmerking voor een starterslening?
Een huis kopen dat onbetaalbaar lijkt, dat is soms toch mogelijk dankzij de starterslening. Meerdere gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. De starterslening werkt als een tweede hypotheek, met als voordeel dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek, al heeft iedere gemeente eigen voorwaarden en maximale bedragen.

Behoort een belastingvrije schenking tot de mogelijkheden?
Weleens van de zogenoemde jubelton gehoord? Deze regeling houdt in dat je (in 2022) €106.671 mag schenken aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Voorwaarde is wel dat dit bedrag gebruikt wordt voor de eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dit bedrag kan wellicht net het verschil maken, waardoor je jouw eerste huis wel kunt kopen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning.

Sluit een hypotheek met NHG af
Koop je een woning tot € 355.000, dan kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je krijgt dan korting op de rente, waardoor je maandlasten lager uitvallen. Wanneer je de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vastzet met NHG, krijg je een korting van ongeveer 0,5 procentpunt vergeleken met de gemiddelde rente voor hypotheken zonder NHG. Wel betaal je eenmalig 0,7% van de hypotheeksom als provisie, maar dit is fiscaal aftrekbaar. Door de lagere rente kun je dit snel ‘terugverdienen’.

Ga voor energiebesparende maatregelen
Verschillende geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, met een verduurzamingshypotheek. Zo kunnen huizenkopers die willen verduurzamen, tot 106% van de woningwaarde lenen. Zaken als een warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie of zonnepanelen, kun je op deze manier meefinancieren in de hypotheek. Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen.

Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur van Ooms
Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Ooms financieel adviseurs is gespecialiseerd in startershypotheken. We denken mee in mogelijkheden en bedenken verantwoorde constructies. Daarbij kijken we niet alleen naar jouw maximale hypotheek, maar ook naar de meest gunstige voorwaarden. Een hypotheek is voor ons maatwerk. Om die reden leren we jou dan ook graag kennen als persoon, om te kijken welke hypotheek het beste bij jou past. Vraag vrijblijvend advies aan bij een van onze adviseurs. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 010 424 88 10 of via dit formulier.

5 tips voor starters op de woningmarkt
Mariƫlle Moerman
Neem contact op met Mariƫlle

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Het kan een ongemakkelijk onderwerp zijn om aan te snijden, maar het is belangrijk om stil te staan bij de financiële gevolgen van een mogelijke relatiebeëindiging. Het bespreken van...
Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een schadegeval waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol speelt. Dit kan allerlei vragen oproepen, zoals welke verzekering de schade dekt en...
Bekijk overzicht