5 manieren om je overwaarde te benutten

Geschreven door Leonie de Wit op 31 augustus 2021

De huizenprijzen zijn hoger dan ooit. Hierdoor is je huis misschien wel een stuk meer waard dan de hoogte van de hypotheek. We spreken dan van een overwaarde. De overwaarde van je huis kun je op verschillende manieren opnemen. Er zijn zelfs mogelijkheden om je overwaarde op te nemen als je (nog) niet van plan bent om je woning te verkopen. In dit artikel lees je welke.

1: Besparen op je hypotheek

Wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG, dan is je hypotheek ingedeeld onder een bepaald risico. Als je woning meer waard is geworden en je hypotheek minder of gelijk is gebleven, dan loopt de bank minder risico. Hoe lager het risico, des te lager de rente. Door je hypotheek over te sluiten, kun je mogelijk besparen op je hypotheeklasten.

2: De overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen

Je kunt jouw overwaarde ook gebruiken om te investeren in de koop van een nieuwe woning. Je verkoopt je oude huis met overwaarde en dit geld wordt beschikbaar om een nieuw huis te kopen. Let op: Over het bedrag van de overwaarde mag je geen hypotheekrente aftrekken. Dit heeft de zogenoemde bijleenregeling. Oftewel, je wordt fiscaal aangemoedigd om de overwaarde te gebruiken voor je nieuwe huis.

3: Een tweede huis te kopen

Wanneer de overwaarde op je huis flink is, zou je kunnen overwegen om daarvan een tweede huis te kopen. Je kunt de hypotheek op de eigen woning verhogen en van dat bedrag koop je vervolgens dan een tweede huis. Je kunt maximaal 100% van de waarde van je huis lenen in je hypotheek. Het gaat dan om de waarde van de huidige woning én het moet uiteraard ook nog steeds passend en verantwoord zijn bij het inkomen dat iemand heeft. Ook hier geldt: De hypotheekrente van het deel dat je gebruikt voor de aankoop van je tweede huis is niet aftrekbaar. En vanzelfsprekend moet het allemaal passen binnen je maximale hypotheek.

4: Je overwaarde verzilveren

De overwaarde van je woning zou je kunnen gebruiken als aanvulling op je pensioen of als investering in je huis. Voor deze mogelijkheid gelden wel aanvullende bepalingen, zoals bijvoorbeeld dat één van de aanvragers een minimum leeftijd van 57 jaar moet hebben.

Door je huis te verkopen, kun je je overwaarde opnemen. De overwaarde die vrijkomt kun je vervolgens voor iets anders gebruiken.

Zo kun je de overwaarde van je huis gebruiken om je inkomen aan te vullen. In de meeste gevallen is de overwaarde vrij te gebruiken en is het ook een mogelijkheid om een schenking te doen aan een kind of kleinkind.

Het verzilveren van de overwaarde is niet de meest gunstige keuze qua rente, dus het is verstandig om hierover contact op te nemen met een financieel adviseur. Overigens is het zo dat je over de verzilverhypotheek geen rente betaalt. Die wordt bijgeschreven op de openstaande schuld.

5: Je overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Een andere manier om je overwaarde te gebruiken, is voor de verbouwing van je huis. Hierbij is het wel van belang dat de verbouwing de woning meer waard maakt. Bijvoorbeeld door het huis levensloopbestendig te maken. Of duurzamer. Je kunt met je overwaarde je huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Houd er rekening mee dat je maandlasten hoger kunnen worden. Een financieel adviseur kan bekijken of oversluiten wellicht een goede optie is. Door de huidige lage rente zou het zomaar zo kunnen zijn dat je maandlasten gelijk blijven of zelfs iets minder worden.

Ben jij benieuwd hoe jij jouw overwaarde het beste kunt benutten? We adviseren je graag.

5 manieren om je overwaarde te benutten
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht