Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) betaal je tijdens de hele looptijd hetzelfde bruto maandbedrag. Wat bij deze hypotheeksvorm verandert, is hoe dat bedrag is opgebouwd: bij aanvang vooral rente en weinig aflossing; naar het einde betaal je vooral aflossing en weinig rente. Op deze manier heb je aan het eind van de looptijd het hele leenbedrag terugbetaald.

Voor- en nadelen van een annuïteiten­hypotheek

  • De annuïteitenhypotheek is een populaire hypotheek.
  • Je weet wanneer je je woning helemaal hebt afbetaald en dan ook geen restschuld meer hebt.
  • Je bruto maandlasten blijven de hele looptijd even hoog.
  • Juist als je begint, heb je lagere hypotheeklasten omdat je veel renteaftrek hebt.
  • Omdat je steeds minder rente betaalt, heb je steeds minder renteaftrek


Wanneer annuïteiten­hypotheek afsluiten?

De annuïteitenhypotheek heeft de eerste jaren lagere bruto maandlasten dan de lineaire hypotheek. Daarmee is het voor starters vaak een slimme keuze. Ook later kan het nog een geschikte vorm zijn, bijvoorbeeld als je verwacht dat je over een paar jaar over meer geld beschikt dan nu. Maar ga je dan net met pensioen, dan ligt het minder voor de hand om een annuïtaire hypotheek af te sluiten.

Meer weten?

Wil je weten of de annuiteitenhypotheek bij jou en je toekomstplannen past? Je komt het te weten tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze hypotheekadviseurs.

Paul van den Herik
Neem contact op met Paul

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek afsluiten

Wat is een lineaire hypotheek?

Altijd hetzelfde netto bedrag aflossen – dat is nog eens overzichtelijk! Dat is het grootste pluspunt van de lineaire hypotheek. Aan het eind heb je alles afgelost en is er geen...

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Niet of weinig aflossen tot het eind van de looptijd. Dat is een aflossingsvrije hypotheek. Deze vorm is inmiddels niet meer als enige hypotheekvorm in te zetten als je een woning gaat...