Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Geschreven door Paul van den Herik

Niet of weinig aflossen tot het eind van de looptijd. Dat is een aflossingsvrije hypotheek. Deze vorm is inmiddels niet meer als enige hypotheekvorm in te zetten als je een woning gaat kopen. Een jaar of dertig geleden kwam het nog veel voor, maar het risico was dat je bij oversluiten in de problemen kon komen. Je moest zelf gespaard hebben óf je huis verkopen.

Veel belastingaftrek en lage maandlasten was kortom een mooie vorm, maar is nu alleen nog haalbaar in combinatie met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Voordelen

  • Lage maandlasten
  • Zolang de rente vaststaat, betaal je hetzelfde bruto bedrag
  • Je kunt meestal tussentijds beetje bij beetje aflossen

Nadelen

  • Bij nieuwe hypotheken geen renteaftrek
  • De verantwoordelijkheid om vermogen op te bouwen om later de schuld mee af te lossen ligt bij jezelf
  • Wie niet kan aflossen op het laatst, loopt het risico zijn woning te van de hand te moeten doen

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Heb jij langer geleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan kunnen we ons voorstellen dat je je zorgen maakt. Laat je daarom goed voorlichten! Een bestaande aflossingsvrije hypotheek is nog wel over te zetten naar een andere geldverstrekker of mee te nemen naar een andere woning. Meer lenen met behoud van renteaftrek zit er echter niet in.

Meer weten?

Wil je weten wat je nu aan moet met je huidige aflossingsvrije hypotheek? Maak een afspraak en onderzoek de mogelijkheden met een van onze hypotheekadviseurs. Vaak kan er meer dan je denkt!

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie