Waar moet ik rekening mee houden als ik een tweede woning wil kopen?

Als je een tweede woning wilt kopen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste geldt er sinds 1 januari 2021 een overdrachtsbelasting van 8% op een tweede woning. Dit percentage moet je betalen over de koopprijs.

Koop je een tweede woning met de overwaarde van je huidige woning? Dan hoef je geen hypotheek op de tweede woning te vestigen en dan gelden de ‘gewone’ hypotheekregels met de huidige rentetarieven.

Daarnaast gelden er andere voorwaarden voor gebruik van verschillende doeleinden. Gebruik je de tweede woning als vakantiehuis? Of gaat je zoon of dochter er in wonen? Misschien wil je het wel gaan verhuren. Er zijn meerdere opties en in elke situatie zijn er andere factoren om rekening mee te houden.

Meer informatie over het aankopen van een tweede woning? Vraag eens een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek aan met één van onze adviseurs.

Paul van den Herik
Neem contact op met Paul

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek afsluiten

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) betaal je tijdens de hele looptijd hetzelfde bruto maandbedrag. Wat bij deze hypotheeksvorm verandert, is hoe dat bedrag is...

Wat is een lineaire hypotheek?

Altijd hetzelfde netto bedrag aflossen – dat is nog eens overzichtelijk! Dat is het grootste pluspunt van de lineaire hypotheek. Aan het eind heb je alles afgelost en is er geen...