Hoeveel kan ik lenen als starter?

Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven, want er zijn veel factoren die daarop invloed hebben. Wat verdien je, welk arbeidscontract heb je, ga je samenwonen of alleen, hoeveel geld heb je zelf, heb je een studieschuld, etc. Hieronder vindt je de belangrijkste aspecten die van invloed zijn op de hoogte van het leenbedrag.

Wat beïnvloed mijn leenbedrag?

Contractvorm

Het maakt veel uit onder welke contractvorm jij je geld verdient.

  • Heb je een tijdelijk contract, maar heeft je werkgever de intentie om je in vaste dienst te nemen? Dan telt je hele inkomen mee.
  • Is het echt tijdelijk, of ben je zelfstandig professional of ondernemer? Dan kijkt de bank naar je werkverleden.
  • Is er nog geen werkverleden, dan kijken we naar je perspectief. Natuurlijk staan er dan echt wel minder geldverstrekkers enthousiast in de rij te trappelen. In die situatie weten wij bij welke geldverstrekkers er wel en geen mogelijkheden voor je zijn.

Samenwonen of alleen kopen

Samen (gaan) wonen met een werkende partner betekent meer inkomen. Dat betekent meer kunnen lenen en dat betaalt zich uit in mooier wonen. Je zult dan wel wat meer moeten regelen door bijvoorbeeld een samenlevingscontract aan te gaan.

Studieschuld

Je leest veel in de krant over hoe studieschuld starters in de weg kan zitten bij het kopen van een woning. Zeker nu er plannen zijn om de schuld rentedragend te maken, zijn mensen bezorgd. Toch is het is niet zo zeer de hoogte van de schuld die uitmaakt, als wel hoeveel je per maand moet aflossen. 100 euro meer betekent zo maar 20 tot 30 duizend euro minder lenen. Maar wees gerust, wij hebben al vele starters met een studieschuld geholpen bij een verantwoorde hypotheek.

Ouders die willen helpen

Misschien heb je het geluk dat je ouders of verzorgers willen helpen. Door geld te schenken, door je een som te lenen onder gunstiger voorwaarden dan de bank of door garant voor je te staan. In dat geval is het slim om je ouders mee te nemen naar het adviesgesprek. Er zijn namelijk slimme en minder slimme zetten. Het gaat erom mogelijkheden te creëren die je ouders niet in de problemen brengen. Garant staan is overigens niet heel vaak een optie, dat kan namelijk alleen voor een zeer afzienbare periode. Als je bijvoorbeeld nu al weet dat je na je traineeship doorstroomt naar een betere functie, of dat je aan het eind van het jaar in een hogere salarisschaal komt.

Meer informatie over een startershypotheek

Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek afsluiten

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) betaal je tijdens de hele looptijd hetzelfde bruto maandbedrag. Wat bij deze hypotheeksvorm verandert, is hoe dat bedrag is...

Wat is een lineaire hypotheek?

Altijd hetzelfde netto bedrag aflossen – dat is nog eens overzichtelijk! Dat is het grootste pluspunt van de lineaire hypotheek. Aan het eind heb je alles afgelost en is er geen...

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie